Lev v meste Zděchov v Česku usmrtil chovateľa

Policajti potvrdili úmrtia muža, ktorého dnes v meste Zděchov v Česku napadol lev. Stalo sa tak v koterci vnútri vo výbehu. Muž choval tiež levicu. Policajti obe zvieratá zastrelili, povedala policajná hovorkyňa Lenka Javorková.

05.03.2019 11:45 , aktualizované: 12:02
debata (21)

„Oboch levov museli policajti zastreliť. Bolo to nevyhnutne potrebné, aby sa dostali k mužovi. Lekár konštatoval smrť, muž je bohužiaľ mŕtvy,“ uviedla Javorková. Bude nariadená pitva, ktorá objasní okolnosti úmrtia, dodala.

Starosta obce Tomáš Kocourek povedal, že zviera 34-ročného muža usmrtilo. Polícia úmrtie chovateľa potvrdila. Na miesto bola vyslaná zásahová jednotka. Muž choval tiež levicu. Ani jeden z levov sa z objektu nedostal, ľudia nemusia mať strach z ohrozenia života, povedala krajská policajná hovorkyňa Lenka Javorková.

Polícia pre napadnutie človeka levom kontaktovala tiež veterinára. Povedal to zástupca hovorcu Štátnej veterinárnej správy Petr Majer. Zároveň uviedol, že chov levov vo Zděchove veterinári opakovane nepovolili. „Dôvodom bolo chýbajúce stavebné povolenie na koterec s výbehom,“ povedal Majer.

Chovateľ priviezol vtedy šesťročného leva do valašskej obce v lete 2016. Na pozemkoch svojej rodiny postavil bez povolenia koterec s oploteným výbehom, na čo si dlhšie sťažovali niektorí miestni. Úrady však mužovi nedokázali v chove zabrániť, hoci už dostal za nepovolený chov niekoľko právoplatných pokút. Predvlani chceli pracovníci vsetínskych technických služieb z rozhodnutia stavebného úradu oplotený výbeh odstrániť. Muž však napriek výzve policajtov na pozemok nikoho nepustil.

Veterinárna správa nemala možnosť leva odviezť. V prípade by mohla vydať ustanovenia na odobratie zvieraťa, muselo by sa však preukázať týranie, čo sa vo nedialo. „Dnešný incident azda konečne pomôže vyriešiť dlhodobý problém,“ uviedol starosta obce.

Muž choval okrem leva aj levicu. Podľa neoficiálnych informácií na muža dnes ráno zaútočil samec. Vlani v lete však polícia riešila tiež incident týkajúci sa levice. Chovateľ s ňou bol na prechádzke, a hoci bola levica priviazaná, dostala sa do stretu s prechádzajúcim cyklistom, ktorý potom musel vyhľadať ošetrenie. Pretože sa udalosť stala na komunikácii, zaoberali sa ňou dopravní policajti. Stret policajti vyhodnotili ako dopravnú nehodu, trestný čin sa podľa nich nestal.

V Česku žije podľa údajov ministerstva životného prostredia z vlaňajšieho júla v záujmových chovoch mimo zoologickej záhrady 49 púm, 44 levov, 34 rysov, 26 servalov, 20 tigrov, 15 ocelotov a osem leopardov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lev #chov levov