Venezuelská vláda nariadila nemeckému veľvyslancovi, aby opustil krajinu

Venezuelská vláda dala v stredu nemeckému veľvyslancovi 48 hodín na to, aby opustil krajinu. Stalo sa tak po tom, čo vyjadril podporu opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi.

06.03.2019 06:18 , aktualizované: 23:19
Venezuela nemecko veľvyslanec Daniel Kriener Foto: ,
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó po návrate do vlasti.
debata (25)

Venezuelský minister zahraničia Jorge Arreaza na Twitteri uviedol, že veľvyslanec Daniel Kriener zasahoval do vnútorných záležitostí Venezuely a spolčil sa s „extrémistickými sektormi“ v opozícii. Venezuela považuje za neakceptovateľné, aby sa diplomat cudzej krajiny správal „skôr ako nejaký politický líder“, napísal minister v stanovisku.

Nemeckého veľvyslanca sa rozhodol Berlín povolať do vlasti na konzultácie. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas to oznámil v stredu po zverejnení rozhodnutia Caracasu, na základe ktorého má Kriener opustiť hostiteľskú krajinu.

Maas sa tiež vyjadril, že nemecká vláda rozhodnutie o vykázaní Krienera „vzala na vedomie“, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa ministra ide o nepochopiteľný krok, ktorý zhoršuje situáciu a neprispieva k zmierneniu napätia. „Naša, európska podpora (vodcu venezuelskej opozície) Juana Guaidóa je nezlomná. Veľvyslanec Kriener vykonáva v Caracase vynikajúcu prácu, a to práve aj v posledných dňoch,“ reagoval Maas.

Guaidó naspäť v Caracase

Guaidó sa v pondelok – po viac ako týždni cestovania po spojeneckých štátoch Latinskej Ameriky – vrátil do hlavného mesta Caracas aj napriek tomu, že mu hrozí zatknutie zo strany vlády prezidenta Nicolása Madura. Pri návrate sa mu dostalo srdečného prijatia od tisícov prívržencov opozície, konštatovala agentúra AFP. Dodala, že Guaidó sa stretol so zástupcami odborov zamestnancov verejného sektora v utorok, keď sa vo Venezuele slávil štátny sviatok.

Na stretnutí s nimi Guaidó okrem iného povedal, že „zamestnanci verejného sektora prišli prakticky o všetky práva a my nemáme inú možnosť, ako vyzvať na štrajk“. Bližšie podrobnosti v súvislosti so štrajkom Guaidó neuviedol. Vyhlásil však, že štátna správa vo Venezuele „je prakticky paralyzovaná. Ľudia na radniciach chodia do práce len tri dni v týždni a aj to niekedy sotva na pol dňa“.

Maduro vyzval na demonštrácie

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval svojich stúpencov, aby sa v sobotu zúčastnili „anti-imperialistických“ demonštrácií. Na sobotu už pritom zvolal protivládne protesty líder opozície Guaidó. Maduro počas ceremoniálu na uctenie šiesteho výročia úmrtia jeho predchodcu Huga Cháveza takisto vyhlásil, že porazí „vyšinutú menšinu“, ktorá je odhodlaná destabilizovať krajinu.

Predseda venezuelského parlamentu Guaidó, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura vo vlaňajších prezidentských voľbách bolo protiprávne, sa snaží posilniť svoju pozíciu v krajine aj tým, že chce ovládnuť štátny aparát, pričom o ňom tvrdí, že prezident Nicolás Maduro ho „uniesol“ prostredníctvom svojho vydierania a prenasledovania.


VIDEO: Polícia použila na hraniciach Venezuely a Kolumbie slzotvorný plyn.

Video
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó