Vučičovo uznanie Kosova sa stratilo v preklade

Srbský prezident nevylučuje možnosť prípadného uznania nezávislosti Kosova. Túto senzačnú správu talianskej agentúry ANSA z pondelka na utorok prevzali mnohé svetové médiá. Nečudo, po dvoch desaťročiach vojny a jalových pokusov o zmierenie medzi Belehradom a Prištinou by išlo o prevratnú novinu.

06.03.2019 08:00
Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučič.
debata (6)

Aleksandar Vučič poskytol rozhovor pre ANSA pred návštevou talianskeho premiéra v Belehrade. Presný citát jeho kľúčového výroku, ako ho zverejnila aj srbská agentúra Beta, znel nasledovne: „Musíme nájsť kompromis. Nemôžeme uznať Kosovo, ak nič nezískame od druhej strany.“

O niekoľko hodín neskôr, keď už francúzska agentúra AFP rozšírila zvesť po celej planéte, prišla Beta s opravou: „Na žiadosť talianskej agentúry ANSA, ktorá zmenila svoju prvotnú verziu správy vypustením jednej jej časti, nanovo vydávame pasáž interview, v ktorej prezident Srbska Aleksandar Vučič hovorí o Kosove.“ V nej už žiadna zmienka o prípadnom uznaní Kosova nebola.

„Bol problém s interpretáciou, ako sa to často stáva pri cudzích jazykoch. V koordinácii s kabinetom prezidenta sme sa rozhodli správu opraviť,“ vysvetlil pre Deutsche Welle autor rozhovoru, belehradský spravodajca ANSA Franco Quintano.

V skorigovanej verzii zostali všeobecne známe postoje, ktoré Vučič už v minulosti viackrát predostrel. „Ak nebude dosiahnutá kompromisná dohoda o Kosove, bude to katastrofa,“ poznamenal napríklad. Dodal tiež, že si je „istý, že s pomocou našich európskych priateľov a s podporou Ruska, Ameriky, Číny a ďalších krajín dospejeme k riešeniu“.

To, že na podnet kancelárie srbského prezidenta citlivá zmienka o možnom uznaní Kosova z rozhovoru napokon vypadla, nie je prekvapujúce vzhľadom na búrlivé odozvy, ktoré vyvolala pôvodná verzia. Demokratická strana Srbska prezidenta obvinila, že v „záchvate úprimnosti“ prezradil „svoju pripravenosť na vlastizradu“. „Jeho často opakovaná fráza o potrebe dosiahnuť kompromis s Prištinou prestala byť prázdnou floskulou a získala svoj pravý význam: som pripravený uznať odtrhnutie Kosova,“ uviedla opozičná strana vo svojom vyhlásení, v ktorom podľa agentúry Beta upozornila, že taký postup by protirečil ústave i vôli srbských občanov.

Podobne tvrdo sa vyjadril predseda nacionalistického hnutia Dveri Boško Obradovič, ktorý Vučiča obvinil, že s Prištinou vyjednáva nielen o uznaní nezávislého Kosova, ale aj o tom, že k nemu budú pripojené ďalšie časti Srbska. V belehradských kuloároch sa už vlani špekulovalo, že súčasťou srbsko-kosovského urovnania by mohlo byť aj nové „rozhraničenie“. Konkrétne sa hovorilo o prípadnej výmene prevažne Srbmi obývaného severu Kosova za oblasť Preševského údolia na juhu Srbska, kde, naopak, žijú väčšinou Albánci. „Prezident Vučič nemá právo meniť hranice Srbska, ani viesť tajné rozhovory o výmene nášho územia za naše územie, nemá tiež právo uznať kosovskú nezávislosť,“ citovala Obradoviča agentúra Tanjug.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Aleksandar Vučič