Poľské potraviny sú bezpečné, tvrdí minister poľnohospodárstva Ardanowski

Poľsko sa stalo jedným z najväčších producentov hydiny na svete. Vyváža viac ako polovicu svojich výrobkov z hydiny a 30 až 40 % mlieka a mliečnych výrobkov. Uviedol to minister poľnohospodárstva Jan Ardanowski pre stredajšie vydanie denníka Gazeta Polska, z ktorého citovala agentúra PAP.

06.03.2019 12:47
debata (25)

„Vďaka svojej kvalite a cene si Česi radi kupujú poľské potraviny. Česká republika sa dlho snažila zvýšiť vlastnú poľnohospodársku produkciu. Možno preto sa snaží vytlačiť nás z trhu,“ povedal Ardanowski a poukázal na fakt, že majiteľom jedných z najväčších potravinárskych firiem v Českej republike je tamojší premiér.

Na otázku, či potraviny vyrobené v Poľsku sú bezpečné a vysoko kvalitné, minister uviedol, že ide o dve odlišné veci. Podľa jeho názoru spotrebitelia si zaplatia viac za kvalitu, ale niekedy ochota generovať dodatočný zisk spôsobuje, že niektorí výrobcovia používajú rôzne náhrady.

Pokiaľ ide o plánované kontroly poľského mäsa zo strany Čechov, ako aj možnosť úplného zákazu dovozu mäsa, Ardanowski zdôraznil, že Česi chcú zvýšiť vlastnú poľnohospodársku produkciu, a to môže mať vplyv na snahy vytlačiť Poliakov z trhu.

„Snažím sa poskytnúť rozhovory českým médiám a vysvetliť im, že poľské jedlo je bezpečné, ale ako vidíte, môžem urobiť len málo,“ poznamenal Ardanowski.

VIDEOKOMENTÁR ku kauze poľského mäsa: Chamtivosť nepozná národnosť

Video
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #škandál s poľským hovädzím mäsom