Rusko sa pripravuje napadnúť Ukrajinu zo severu, východu a juhu, tvrdí Muženko

Rusko sa pripravuje napadnúť Ukrajinu zo severu, východu a juhu, vyhlásil v stredu náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko.

06.03.2019 16:32
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (140)

Podľa agentúry Ukrinform sa generál Muženko takto vyjadril na stretnutí s predstaviteľmi obrany a diplomatmi akreditovanými na Ukrajine.

„V modernej geopolitickej realite predpovedáme vojenské hrozby z troch zo štyroch geografických smerov – zo severu, východu a juhu. Ruská strana dokončuje formovanie útočných skupín na hraniciach s Ukrajinou, ktoré spoločne so špeciálnymi operačnými jednotkami – podľa stratégov Kremľa – budú tvoriť základ ich inváznych síl,“ vysvetlil Muženko.

Podľa neho sú vysoká mobilita, prispôsobivosť a autonómia ukrajinských vojsk v kombinácii s faktorom „rodnej zeme“ strategickou výhodou ukrajinských ozbrojených síl pred okupačnými silami.

Muženko pripomenul, že minulý týždeň sa na operatívnom a strategickom stretnutí vedenia ukrajinských ozbrojených síl kládol dôraz na rozvoj „neštandardných rozhodnutí“ pri plánovaní operácií a uskutočňovaní akcií proti silnejšiemu nepriateľovi.

Na Ukrajine sa 31. marca konajú prezidentské voľby. Muženko nevylučuje, že v deň volieb dôjde k eskalácii situácie v Donbase. „Situačná analýza a eskalácia nepokojov na východe naznačujú, že aktivita ruských okupačných síl stúpa pred víkendom, obzvlášť pred sviatkami. Preto si myslím, že náležité provokácie sú možné aj 31. marca,“ vysvetlil generál Muženko.

TV Pravda: Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou vyhovuje obom stranám z hľadiska zahraničných vzťahov ako aj domácej politiky. Myslím si to politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV a dodáva, že Putin potrebuje úspech u voličov, lebo mu klesá popularita, a tiež chce bodovať v zahraničnej politike. (vysielané 26.11.2018)

Video
140 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina #viktor muženko