Tymošenkovú chceli podplatiť, aby nekandidovala za prezidentku

Ukrajinská polícia zatkla dvoch ľudí, ktorí sa snažili podplatiť bývalú premiérku Juliu Tymošenkovú, aby sa vzdala prezidentskej kandidatúry. Oznámil to v stredu generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko.

06.03.2019 22:18
Julia Tymošenková, ukrajina Foto: ,
Tymošenkovej údajne ponúkli v prepočte vyše 165 000 eur, aby stiahla kandidatúru vo voľbách.
debata (19)

Podľa agentúry AP Lucenko na Facebooku uviedol, že tieto osoby ponúkli Tymošenkovej v prepočte vyše 165 000 eur, aby stiahla kandidatúru vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 31. marca. Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo dvojnásobná expremiérka nahlásila pokus o podplatenie, do­dal.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky publikovaných tento týždeň spoločnosťou Rating Group je favoritom volieb populárny komik Volodymyr Zelenskij. Svoj hlas mu chce dať 25 percent Ukrajincov. Súčasného prezidenta Petra Porošenka by volilo 16,6 percenta a Tymošenkovú 16,1 percenta respondentov.

Zelenskij: Chcem pomôcť našim ľuďom

Favorit marcových ukrajinských prezidentských volieb Zelenskij, v rozhovore pre agentúru AFP uviedol, že kandiduje preto, aby pomohol obyvateľom vojnou zmietanej krajiny. „Toto nie je vo filmoch, to je skutočný život, ale naozaj chcem pomôcť Ukrajine… Chcem pomôcť našim ľuďom,“ povedal 41-ročný Zelenskij po dokončení ďalšej časti komediálneho seriálu Služobník ľudu, kde stvárňuje prezidenta krajiny. „Ak ľudia vo mňa veria…, možno niečo môžem zmeniť… Prinajmenšom môžem priniesť do politiky čo najviac nových, slušných ľudí,“ podotkol.

Zelenského priaznivci tvrdia, že prináša niečo nové na politickú scénu, ktorá je zdiskreditovaná rokmi vnútorných bojov a korupčnými škandálmi. Zelenského kritici však spochybňujú jeho schopnosť viesť krajinu so 45 miliónmi ľudí, ktorá prechádza ozbrojeným konfliktom s proruskými separatistami a súčasne čelí veľmi ťažkej ekonomickej situácii a všadeprítomnej korupcii. „Nie, nemám žiadne skúsenosti,“ pripustil, ale zdôraznil, že má „dostatok sily, dostatok energie.“

Sľubuje, že v prípade zvolenia pokročí v implementácii minského mierového procesu, ktorý má ukončiť vojnu s proruskými separatistami na východe krajiny. Zelenskij popiera tvrdenia, že je „bábkou“ kontroverzného ukrajinského oligarchu Ihora Kolomojského. „Moje uvedenie do politiky nie je spojené s nikoho prianím, ani Kolomojského,“ zdôraznil pre AFP. Zelenskij okrem iného obvinil prezidentskú administratívu z toho, že organizuje mediálnu kampaň, aby ho „povláčili bahnom“. Tajné služby obvinil, že odpočúvajú Porošenkových rivalov.

Prezidentské voľby na Ukrajine sú naplánované na 31. marca. Ak nijaký kandidát nezíska podporu viac ako polovice zúčastnených voličov, 21. apríla sa bude konať druhé kolo volieb. Ústredná volebná komisia zaregistrovala 44 prezidentských kandidátov 40 mužov a štyri ženy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Julija Tymošenková #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj