Trump na schôdzke s Babišom pochválil Česko ako inovatívnu krajinu

Americký prezident Donald Trump dnes privítal v Bielom dome českého premiéra Andreja Babiša. Je to prvýkrát od roku 2011, kedy je predseda českej vlády na návšteve v sídle amerických prezidentov. Trump s manželkou Melaniou uvítali Babiša s jeho ženou Monikou pri južnom stĺporadí Bieleho domu, spoločne sa potom presunuli k rokovaniu do Oválnej pracovne.

07.03.2019 06:28 , aktualizované: 23:25
USA trump andrej babiš Melania Monika Babišová Foto: ,
Prezident USA Donald Trump s manželkou Melaniou a český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou v Oválnej pracovni Bieleho domu.
debata (40)

Prezidentské páry vstúpili do Bieleho domu krátko pred druhou hodinou popoludní miestneho času (19:48 SEČ), prvý do budovy vstúpil Trump a Babiš, za nimi manželky.

Obaja štátnici za prítomnosti novinárov zasadli potom spolu s manželkami do kresiel v Oválnej pracovni, kde sa od začiatku minulého storočia odohrávajú všetky dôležité rokovania amerických prezidentov. Po stretnutí, naplánovanom na 20 minút, sa obe dámy vybrali do západného krídla a k obom lídrom sa pripojili ďalší delegáti. Zasadli na dvojstranné rokovanie, ktoré trvalo okolo 40 minút. K Trumpovi sa pripojili špičky jeho administratívy – viceprezident Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a minister pre energetiku Rick Perry.

„V ilegálnej migrácii si rozumieme, tam máme rovnaký názor,“ povedal Babiš. Český premiér si rozumie s Trumpom aj v ďalšch témach: „Úplne rozumiem vášmu plánu, ako spraviť Ameriku opäť veľkou. Ja mám podobný plán – spraviť opäť veľkou Českú republiku,“ povedal český premiér Trumpovi ešte pred hlavným rokovaním. Trump následne pochválil Česko. Povedal, že „Česká republika je skvelá krajina, veľmi dobre sa jej ekonomicky darí. Je to veľmi bezpečná krajina, má silnú armádu, silných ľudí“. Vyzdvihol dobré vzťahy medzi USA a Českom a spoluprácu v obchode alebo v otázkach kybernetickej bezpečnosti.

zväčšiť Prezident USA Donald Trump s manželkou Melaniou... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Trump Trumpová babiš babišová USA biely dom Prezident USA Donald Trump s manželkou Melaniou (vľavo) a český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou (vpravo) pred Oválnou pracovňou v Bielom dome.

Babiš vyzdvihol dlhú históriu vzájomných vzťahov. „Naše krajiny sú spojencami od doby, kedy Spojené štáty pomohli pred sto rokmi zriadiť Československo,“ povedal Babiš. Uviedol, že sa s prezidentom USA schádza v deň narodenín prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka, „ktorý bol šťastne ženatý s Američankou“. Český premiér vyzdvihol aj spoluprácu so Spojenými štátmi v boji proti medzinárodnému terorizmu a ocenil aj posilňovanie obchodných vzťahov.

Beseda Trumpa s českým hosťom trvala zhruba osemdesiat minút a skončila niečo po deviatej hodine večer nášho času. Rokovanie bolo konkrétne, prezident USA má na Česko skvelé spomienky. Babiš to povedal po ukončení rozhovorov v Bielom dome na besede s českými novinármi.

Premiér pozval Trumpovu dcéru Ivanku na návštevu Prahy a zopakoval aj pozvanie Miloša Zemana adresované Trumpovi. Výslovný súhlas ale podľa Babiša nezaznel.

Česko-americké vzťahy majú podľa Babiša veľký potenciál, zlepšujú sa a obchodný obrat stúpa. Témou rokovania v Bielom dome boli záväzky Česka voči NATO, kybernetické hrozby, energetika a plynovody. „Prebrali sme všetky témy, veľká téma bola Sýria,“ poznamenal premiér.

Babiš Trumpa upozornil, že USA by nemali zavádzať clo na dovoz európskych automobilov, čím Biely dom hrozí. Prezident Trump sa vraj sťažoval, že z rokovania s EÚ „nemá dobrý pocit“. Pokrok naopak zaznamenal v obchodnom rokovaní s Čínou.

V spoločnom vyhlásení Trump a Babiš uviedli, že Spojené štáty a Česká republika podporujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, rovnako ako pokračovanie sankcií proti Rusku. Spoločne tiež ocenili odvahu a obete, ktoré vojaci USA a Českej republiky prinášajú pri spoločnej službe v Afganistane.

Trump dostal unikátnu pištoľ

Premiér na schôdzke obdaroval Trumpa pištoľou CZ 75 z unikátnej série Republika zhotovenej pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Česká zbrojovka vyrobila celkovo 100 kusov. Zbraň má špeciálne výrobné číslo 1946, čo je rok narodenia amerického prezidenta. Pri výrobe pištole bolo použité aj 24-karátové zlato. Prezident Trump dostal darček od českého premiéra v špeciálnej drevenej kazete s venovaním. Zvnútra je do veka zasadená fotografie Tomáša Garrigua Masaryka. Babiš českým novinárom po rokovaní v Bielom dome povedal, že dar nakoniec nemohol sám Trumpovi odovzdať, pretože musel byť „protokolárne odovzdaný“.

Bez darčeka nezostala ani prvá dáma USA. Náušnice s českým granátom jej u klenotníka Roberta Hájka nechala navrhnúť Babišova manželka Monika. Každému z deviatich Trumpových vnúčat tiež po českej návšteve zostanú pastelky s menom na drevenom boxe z „limitovanej edície“ Koh-i-noor Hardtmuth CZ, uviedol Babiš na svojom facebookovom účte.

Babiš navštívil aj CIA

Český premiér Andrej Babiš pricestoval na trojdňovú návštevu Spojených štátov v stredu. V prvý deň mal na programe návštevu Americkej obchodnej komory a centrály americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

V Americkej obchodnej komore Babiš v stredu predstavil vládny program na podporu investícií a inovácií. Komora sa podľa jeho slov stavia negatívne k možnému zavedeniu nových ciel medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou. „Im sa to nepáči,“ povedal Babiš o hrozbe uvalenia ďalších ciel. „Bolo by veľmi nešťastné pre všetkých, keby sa obojstranne zvyšovali tarify. Dúfajme, že k tomu nedôjde,“ dodal.

Český premiér sa v stredu tiež dohodol na prehĺbení spolupráce Marylandskej univerzity s českými inštitúciami v oblasti umelej inteligencie. Babiš potom navštívil aj centrálu CIA a rokoval s jej riaditeľkou Ginou Haspelovou. Bez ďalších podrobností to oznámil tlačový odbor úradu českej vlády.

Podľa diplomatov je Babiš pravdepodobne prvým vysokým predstaviteľom ČR, ktorý bol do centrály CIA pozvaný a rokoval s jej vedením, dodala ČT24.

Babiš skôr pred novinármi priznal, že zo stretnutia s Trumpom je mierne nervózny. „Prijatie v Bielom dome je samozrejme pre mňa veľká udalosť. Nebudem skrývať, že som z toho trochu nervózny. Uvidíme, ako to prebehne. Myslím, že je to dôležité hlavne pre Českú republiku, že to nie je o mne,“ vysvetlil Babiš.

Za Česko bol v Bielom dome naposledy v roku 2011 premiér Petr Nečas na pozvanie Baracka Obamu. Aj samotný Trump mal českú manželku – v roku 1977 sa oženil s Ivanou Zelníčkovou (narodenou v Zlíne), bývalou lyžiarkou a modelkou. Z Ivany Trumpovej sa v USA stala úspešná podnikateľka. Prezident a Trumpová majú spolu tri deti: Donalda Jr, Ivanku a Erica. Rozviedli sa v roku 1992.


VIDEO: O Babišovej ceste do Washingtonu hovorí pre TV Pravda niekdajší veľvyslanec Slovenska v Spojených štátoch Rastislav Káčer.

Video
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Biely dom #Donald Trump