Po afére s dierou v Sojuze budú v ruskej časti ISS umiestnené kamery

V ruskej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) budú rozmiestnené sledovacie kamery. Príslušné nariadenie už podpísal šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Podľa ruských médií, ktoré v tejto súvislosti pripomínajú vlaňajší incident s vyvŕtanou dierou v lodi Sojuz, o tom informoval hovorca Roskosmosu Vladimir Ustimenko.

07.03.2019 07:41
ISS Sojuz MS-09 Cyclus Northrop Grumman Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

„Skutočne, takéto nariadenie generálneho riaditeľa o sledovaní kamerami existuje,“ citovala Ustimenka agentúra TASS. Hovorca dodal, že bude ešte potrebné vypracovať technické zadanie, pripraviť technický projekt, ale aj vyškoliť kozmonauta, ktorý bude mať monitoring na starosti.

Príslušná technika bude neskôr objednaná na výrobu a následne dopravená na orbitálny komplex. O umiestnení videokamier na ISS by podľa Ustimenka mali rozhodnúť v ruskom výrobnom závode kozmickej techniky Energija.

Koncom minulého augusta poklesol v Medzinárodnej vesmírnej stanici tlak. Pri pátraní po príčine tejto udalosti bola v lodi Sojuz MS-09, pripojenej k ISS, objavená malá diera, ktorá podľa záveru expertov bola vyvŕtaná zvnútra. Kto je za to zodpovedný, vedci zatiaľ neurčili.

Trhlinu, ktorou unikal vzduch, kozmonauti vzápätí utesnili a loď sa 20. decembra bez problémov vrátila na Zem s trojčlennou posádkou, ktorú tvorili Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Nemec Alexander Gerst.

Pôvodne sa uvažovalo o tom, že otvor v plášti lode mohol spôsobiť náraz mikrometeoritmi. Vedci teraz stále preverujú možnosti poškodenia plášťa lodi ako zvonku, tak aj zvnútra. V oboch prípadoch nie je vylúčený zlý úmysel ani chyba pri vŕtaní.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz #Roskosmos