Francúzsky kardinál odsúdený za krytie pedofilného kňaza ponúkol rezignáciu

Vplyvný francúzsky katolícky kardinál Philippe Barbarin ponúkol vo štvrtok svoju rezignáciu po tom, ako ho usvedčili z krytia kňaza, ktorý sa dopustil sexuálneho zneužívania detí. Informovala o tom agentúra AP.

07.03.2019 14:12
Philippe Barbarin, kňaz, zneužívanie detí,... Foto:
Philippe Barbarin prichádza pred súd
debata (3)

Súd vo štvrtok vymeral lyonskému arcibiskupovi Barbarinovi podmienečný trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov. Kardinála usvedčili z toho, že nenahlásil prípad zneužívania nedospelej osoby, ku ktorému dochádzalo v rokoch 2014–2015.

„Rozhodol som sa ísť za Svätým Otcom a ponúknuť mu svoju rezignáciu,“ uviedol Barbarin (68) v krátkom vyhlásení, ktoré poskytol médiám po štvrtkovom verdikte. Podľa vlastných slov sa s pápežom Františkom stretne „o niekoľko dní“.

Mnohí Francúzi v súvislosti so škandálom požadovali kardinálovo odstúpenie z postu lyonského arcibiskupa. Sám Barbarin trval na svojej nevine a tvrdil, že o nezákonnom konaní duchovného sa dozvedel až v čase, keď sa naň vzťahovala premlčacia lehota.

Obvinenia voči kardinálovi vzniesli bývalí skauti, ktorí tvrdia, že Barbarin svojho času nepreskúmal podozrenia voči pedofilnému duchovnému lyonskej arcidiecézy Bernardovi Preynatovi, ktorý mal zneužiť najmenej 70 detí. Kňaz sa tak mohol naďalej stretávať s mládežou, a to až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2015.

Sám Barbarin trval na svojej nevine a tvrdil, že o nezákonnom konaní duchovného sa dozvedel až v čase, keď sa naň vzťahovala premlčacia lehota.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #sexuálne zneužívanie detí