Väzeň, ktorý vo Francúzsku dobodal dozorcov, si písal s útočníkom zo Štrasburgu

Radikalizovaný väzeň, ktorý v utorok dobodal vo väzení na západe Francúzska dvoch dozorcov a vážne ich zranil, si dopisoval s páchateľom minuloročného atentátu v Štrasburgu. Informovali o tom dnes francúzske médiá s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu. Korešpondencia mala podľa nich náboženský obsah, ale nebolo v nej nič, čo by upútalo pozornosť tajných služieb, ktoré ju sledovali.

07.03.2019 16:02
debata (6)

Dvadsaťsedemročný Michaël Chiola vo väzení s vysokým stupňom stráženia v Condé-sur-Sarthe v Normandii najprv keramickým nožom dobodal dvoch dozorcov a potom sa zabarikádoval aj so svojou partnerkou v časti väznice, ktorá slúži pre rodinné návštevy. Po desiatich hodinách tam vtrhli elitné jednotky polície. Chiola utrpel pri zásahu ľahké zranenie, jeho partnerka ťažké, ktorému podľahla.

Parížsky prokurátor Rémy Heitz už po skončení incidentu uviedol, že Chiola chcel pomstiť atentátnika zo Štrasburgu Cherifa Chekatta, ktorého útok si vyžiadal päť obetí. Polícia ho neskôr pri prestrelke zabila.

So svojou partnerkou Hanane Aboulhanaovou sa Chiola podľa francúzskej tlače zoznámil cez inzerát, ktorý si podal v čase, keď už bol vo väzení za vraždu. Žena údajne nebola radikalizovaná a ani francúzske bezpečnostné orgány o nej neviedli v tomto smere zložku. Jej priateľka serveru francetvinfo.fr povedala, že Aboulhanaová bola „veľmi milá, naivná a niekto ju musel zmanipulovať“.

Utorkový incident vyvolal ďalšie protesty francúzskych dozorcov, ktorí dlhodobo kritizujú preplnenosť väzníc, nedostatočné množstvo personálu a tiež údajne nízke právomoci.

Chiola si vo väznici v Condé-sur-Sarthe odpykával tridsaťročný trest za lúpežnú vraždu 89-ročného muža, ktorú spáchal so svojim komplicom. Odsúdený bol v roku 2015. K islamu podľa agentúry AFP konvertoval v roku 2010 a radikalizoval sa až vo väzení.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Francúzsko #islamskí extrémisti #útok v Štrasburgu