EÚ ostro kritizuje Saudskú Arábiu pre stav ľudských práv v krajine

Najmenej 36 krajín, vrátane všetkých 28 členských štátov Európskej únie, dnes na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve podpísalo prehlásenie kritizujúce stav ľudských práv v Saudskej Arábii. Podľa agentúry Reuters ide o prvé takéto pokarhanie Rijádu od vzniku Rady pre ľudské práva, ktorá od roku 2006 dohliada na dodržiavanie ľudských práv vo svete.

07.03.2019 16:09
Michelle Bachelet Foto: ,
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.
debata (5)

Text vyzýva saudskoarabské úrady na prepustenie aktivistiek, ktoré hája ľudské práva a k spolupráci na medzinárodnom vyšetrovaní vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule z 2. októbra minulého roku.

Saudská Arábia pripustila, že novinára žijúceho v exile v USA zavraždilo špeciálne komando vyslané z Rijádu. Tvrdenie, že bol do vraždy zapletený korunný princ Muhammad bin Salmán, však Saudská Arábia kategoricky odmieta. V súvislosti s vraždou je v krajine súdených 11 osôb. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová už v stredu Saudskú Arábiu vyzvala na prepustenie aktivistiek, ktoré sú údajne vo väzbe mučené. Úrady ich vinia z poškodzovania záujmov Saudskej Arábie.

Aktivisti tvrdia, že niektoré ženy, vrátane tých, ktoré sa zasadzovali o právo žien riadiť v Saudskej Arábii automobil, boli vystavené elektrickým šokom, bičovaniu, sexuálnym útokom a ďalším formám mučenia. „Je úspechom Európy, že sme sa na tomto dokázali zjednotiť,“ povedal agentúre Reuters jeden zo zástupcov EÚ.

Podľa agentúry DPA je kritika neobvykle jasná. „Sme zvlášť znepokojení používaním protiteroristických zákonov a ďalších bezpečnostných ustanovení proti ľuďom, ktorí pokojne uplatňujú svoje práva a slobody,“ uvádza sa v prehlásení, ktoré dnes v mene 36 krajín prečítal zástupca Islandu Harald Aspelund.

„Obhajcovia ľudských práv a skupiny občianskej spoločnosti by mali hrať dôležitú úlohu v reformnom procese, ktoré kráľovstvo sleduje,“ píše sa ďalej v prehlásení. Pod prehlásenie sa okrem európskych štátov tiež podpísala napr. Austrália alebo Nový Zéland.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ľudské práva #Saudská Arábia #Rada OSN pre ľudské práva