'Český Trump' sa stretol s naozajstným Trumpom, komentuje svetová tlač návštevu Babiša v Bielom dome

"Český" Trump, ako premiéra Andreja Babiša označil magazín Forbes, si vo štvrtok v Bielom dome podľa zahraničných médií užíval náklonnosť ozajstného Donalda Trumpa voči politikom zo strednej a východnej Európy. Do sídla amerického prezidenta mu podľa denníka The Washington Post pomohla skutočnosť, že obaja muži sú v mnohých ohľadoch dosť podobní. Zahraničná tlač, ktorá o Babišovej návšteve u Trumpa informuje, nenecháva stranou ani kauzy českého premiéra.

08.03.2019 08:54
USA trump andrej babiš Melania Monika Babišová Foto: ,
Prezident USA Donald Trump s manželkou Melaniou a český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou v Oválnej pracovni Bieleho domu.
debata (4)

Miliardár Trump podľa The Washington Post počas schôdzky s miliardárom Babišom v Oválnej pracovni „pôsobil netrpezlivo, ale zostal slušný, keď jeho hosť hovoril o niečo dlhšie, než by americkému prezidentovi možno bolo milé“. Trump vraj ožil, keď Babiš vychvaľoval jeho plán, ako „urobiť Ameriku opäť veľkou“. „Mám podobný plán urobiť opäť veľkú Českú republiku,“ vyhlásil šéf českej vlády. Dôraz na obchod, predstavovanie seba ako outsidera, ktorý je ochotný otriasť systémom v základoch alebo odmietanie imigrácie sú pre oboch politikov spoločné, poznamenáva americký denník.

„A táto podobnosť, ďaleko viac než strategický význam Babišovej malej stredoeurópskej krajiny, pomohla (českému premiérovi) k tomu, aby sa popri Trumpovi v Bielom dome usmieval do kamier, zatiaľ čo jeho manželka a (americká) prvá dáma Melania sedeli ticho po ich pravici a ľavici,“ píše The Washington Post.

Trump, ktorý je podozrivý z toho, že jeho predvolebnú kampaň ovplyvňovali Rusi, alebo z toho, že svojim milenkám nechával vyplácať peniaze za mlčanie, privítal premiéra obvineného z podvodov pri podnikaní, pripomína Forbes.

The Washington Post píše, že Babiš je ďalším z radov „pravicových populistov alebo nacionalistov“ zo strednej a východnej Európy, ktorých Trump v posledných mesiacoch v Bielom dome pohostil. Pozval tam rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, ktorého ľudovci sú v koalícii s krajne pravicovou stranou, a stretol sa aj s ďalšími lídrami, ktorí zdieľajú jeho skepsu voči Európskej únii. Išlo o predstaviteľa Poľska, Maďarska a Talianska. A zatiaľ čo pri schôdzkach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou sa Trump sťažuje, že spojenci z NATO nedodržiavajú záväzok dávať ročne dve percentá HDP na obranu, po stretnutí s Babišom sa verejne nezmieňoval o tom, že ani Česko túto povinnosť neplní, píše denník.

VIDEO: O Babišovej ceste do Washingtonu povedal pre TV Pravda pred jej uskutočnením niekdajší veľvyslanec Slovenska v Spojených štátoch Rastislav Káčer. (vysielané 6.3.2019)

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Donald Trump