Venezuelu postihol výpadok elektriny, Maduro z toho obvinil USA

Venezuelu postihol vo štvrtok výpadok elektriny, ktorý sa týkal celej krajiny a ktorý sa doteraz nepodarilo opraviť. Bez prúdu zostali domácnosti, obchody, nemocnice i caracaské metro. Prezident Nicolás Maduro obvinil z výpadku elektriny USA, americký minister zahraničia Mike Pence v reakcii uviedol, že do tmy uvrhla Venezuelu neschopnosť Madurovej vlády. Pre výpadok energie dnes vláda zrušila v školách vyučovanie a oznámila, že ľudia nemusia do práce.

08.03.2019 09:36 , aktualizované: 15:41
nicolas maduro, venezuela Foto: ,
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro.
debata (30)

„Prezident Nicolás Maduro zrušil dnes školu a pracovný deň, aby umožnil obnovenie dodávok elektrickej energie, ktoré spôsobila vojna imperialistov o elektrinu. Spoločne je porazíme,“ napísala dnes na twitteri venezuelská viceprezidentka Delcy Rodriguezová.

Autoritársky prezident Maduro už vo štvrtok označil výpadok elektriny za sabotáž a „vojnu o elektrinu vedenú americkým imperializmom“. „V tejto vojne zvíťazíme. Nikto a nič nemôže poraziť ľud Bolívara a Cháveza,“ uviedol Maduro na twitteri s odkazom na národného hrdinu Simóna Bolívara a obľúbeného exprezidenta Huga Cháveza. Toho po jeho smrti v roku 2013 nahradil Maduro v prezidentskom ú­rade.

Pence v reakcii uviedol, že výpadky energie, devastácia krajiny a hlad miestneho ľudu sú dôsledkom neschopnosti Madurovej vlády. „Bez jedla, bez liekov a teraz aj bez svetla. Ďalší krok ale bude bez Madura,“ dodal Pence. Spojené štáty sú v posledných týždňoch najsilnejším zástancom venezuelskej opozície a jej lídra Juana Guaidóa, ktorý sa v januári vyhlásil predbežne za prezidenta. Urobil tak potom, čo parlament označil za nelegitímny nový Madurov mandát vyplývajúci z vlaňajších neslobodných volieb.

Za neschopnosť „uzurpátora moci“ označil výpadky energie vo štvrtok aj Guaidó, ktorého od januára uznalo za dočasného prezidenta zhruba šesť desiatok krajín. „Sabotáž je kradnúť peniaze Venezuelčanom, páliť jedlo a lieky, ukradnúť voľby,“ napísal dnes Guaidó na twitteri. Mienil tým tiež udalosti z konca februára, keď Maduro nepustil do krajiny humanitárnu pomoc a keď jeho priaznivci zapálili na hraniciach s Kolumbiou niekoľko kamiónov s pomocou.

Guaidó dnes tiež uviedol, že vláda v roku 2009 vyčlenila 100 miliárd dolárov na obnovu energetickej infraštruktúry. „A napriek tomu sme bez elektriny, v krajine, ktorá má najväčšie zásoby ropy na svete,“ dodal Guaidó, ktorý opakovane kritizuje vládu za spreneveru štátnych peňazí.

Výpadky elektrickej energie sú v mnohých regiónoch Venezuely bežné už niekoľko rokov. Podľa opozície a ekonómov za ne môže hospodárska politika socialistickej vlády. Tá obvinenia odmieta s tým, že ide o sabotáž a snahu opozície a USA vládu zvrhnúť.

Podľa miestnej tlače postihol výpadok elektrického prúdu všetkých 23 venezuelských štátov aj hlavné mesto Caracas. V metropole sa vo štvrtok o 16:50 miestneho času (21:50 SEČ) zastavilo metro a prestali fungovať semafory. Mesto zostalo paralyzované, zavreli sa aj obchody a ľudia museli ísť z práce domov pešo. Zasiahnuté bolo aj medzinárodné letisko pri Caracase.

Podľa správ televízie TV Venezuela aj dnes hlásia takmer všetky regióny, že sú stále bez elektriny. „Vyše 10-tisíc ľudí nemohlo pre celoštátny výpadok dostať dialýzu,“ demonštroval závažnosť situácie predseda združenia za právo na zdravie a život (Codevida) Francisco Valencia.

Minister informácií Venezuely Jorge Rodríguez pre verejnoprávny rozhlas povedal, že výpadkom bolo postihnutých približne desať venezuelských administratívnych celkov – autonómnych štátov.

Blackout označil za „brutálnu elektrickú sabotáž“. Dodal, že dodávky elektriny už obnovili v troch autonómnych štátoch a zvyšok krajiny bude nasledovať do niekoľkých hodín.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #blackout #výpadok prúdu #Juan Guaidó