Lajčák prehovoril ako úradujúci predseda OBSE v Bezpečnostnej rade OSN

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prehovoril vo štvrtok na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku. V pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) predstavil priority tohtoročného slovenského predsedníctva v tejto medzinárodnej organizácii. Tými sú najmä prevencia konfliktov, zmierňovanie ich následkov pre civilné obyvateľstvo, efektívny multilateralizmus a bezpečná budúcnosť, najmä pre mladú generáciu.

08.03.2019 11:13
debata (14)

Informoval o tom tlačový odbor MZVaEZ SR.

Lajčák venoval osobitnú pozornosť hľadaniu riešenia krízy na Ukrajine, pričom sa zameral aj na konkrétnu pomoc miestnym obyvateľom. „Medzi tieto opatrenia patrí napríklad oprava mosta v Stanici Luhanska, humanitárne odmínovanie alebo vytvorenie chránených oblastí okolo civilnej infraštruktúry,“ uviedol.

V súvislosti s pretrvávajúcimi konfliktami v Moldavsku a na Južnom Kaukaze načrtol smerovanie ďalších aktivít medzinárodného spoločenstva. V tejto súvislosti zdôraznil význam úzkej spolupráce OSN a OBSE.

Bezpečnostnej rade taktiež predstavil návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu a klimatickým zmenám, ako aj v otázkach udržateľného rozvoja či v iných agendách globálneho významu.

Brífing úradujúceho predsedu OBSE v BR OSN sa koná pravidelne na začiatku funkčného obdobia.

Po vystúpení v Bezpečnostnej rade Lajčák rokoval s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické otázky a budovanie mieru Rosemary DiCarlovou a s tajomníkom OSN pre mierové operácie Jeanom-Pierreom Lacroixom. Partneri diskutovali o bezpečnostných výzvach, ktorým čelí región OBSE, a o snahách slovenského predsedníctva pomôcť priblížiť zúčastnené strany k ich riešeniu.

Lajčák rokoval taktiež s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimirom Voronkovom. Zhodol sa s ním, že medzi aktuálne hrozby, ktorým čelí celý priestor OBSE, patrí radikalizácia a násilný extrémizmus, ktoré potenciálne vedú k terorizmu.

Minister Lajčák podpísal spoločne s výkonnou riaditeľkou Detského fondu OSN (UNICEF) Henriettou Foreovou Memorandum o porozumení medzi SR a UNICEF-om. Dokument má pomáhať plniť úlohy vyplývajúce z novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019–23. Zároveň bude nástrojom na podporu a prehĺbenie vzájomnej spolupráce Slovenska so zmieneným fondom. UNICEF je jediný fond OSN, ktorý je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov.


TV Pravda: Exkluzívne zábery z Ukrajiny. Zdevastovaný most je vstupom do zóny bojov (vysielané 17.1.2019)

Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada OSN #Miroslav Lajčák #OBSE #kríza na Ukrajine #vojna na Ukrajine