V poľskom Gdansku rozhodli o odstránení sochy kňaza obviňovaného z pedofílie

Z námestia v poľskom prístavnom meste Gdansk odstránili v piatok sochu zosnulého poľského katolíckeho kňaza Henryka Jankowského obvineného z pohlavného zneužívania maloletých. Rozhodlo o tom vo štvrtok hlasovaním miestne zastupiteľstvo, informovala agentúra AP.

08.03.2019 12:50
Poľsko Gdaňsk kňaz Jankowski zneužívanie socha... Foto: ,
Poľskí aktivisti zvaľujú sochu prominentného zosnulého kňaza, Otca Henryka Jankowského, obvineného zo sexuálneho zneužívania maloletých.
debata

Poslanci zároveň schválili návrh na zmenu názvu námestia, kde socha stála. Pôvodne bol tento verejný priestor pomenovaný práve po Jankowskom, a to na znak uznania za jeho podporu demokratických procesov v Poľsku a pôsobenie v odborovom hnutí Solidarita v 80. rokoch.

Vďaka týmto aktivitám sa Jankowski neskôr stal významným duchovným, pričom jeho pôsobisko, farnosť a Kostol sv. Brigity v Gdansku, navštívili svojho času aj svetoví lídri, ako niekdajší americký prezident George H.W. Bush či britská expremiérka Margaret Thatcherová.

Po páde komunizmu však jeho povesť naštrbili obvinenia niektorých z jeho bývalých spolupracovníkov, tvrdiacich, že má antisemitské, nacionalistické a protieurópske postoje.

Jankowského už v minulosti vyšetrovali pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania maloletých. Vyšetrovanie však v roku 2004 odložili, napísala agentúra AFP.

V ostatnom čase sa však voči kňazovi nahromadili nové obvinenia. Stalo sa tak po tom, ako kauzu v decembri oživil denník Gazeta Wyborcza. Aktivisti po tomto článku sochu kňaza obliali červenou farbou, symbolizujúcou krv. Koncom februára zasa Jankowského sochu zvalila trojica aktivistov. Robotníci blízkych lodeníc ju však opäť postavili na pôvodné miesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gdansk #pedofília #zneužívanie detí kňazmi