Írsko sa stalo 34 krajinou, ktorá ratifikovala Istanbulský dohovor

Írsko sa ako 34. európska krajina rozhodla ratifikovať Dohovor RE o prevencii a boji proti násiliu páchanému na ženách a domácom násilí, ktorý je známy pod označením Istanbulský dohovor. Informoval o tom v piatok generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland.

08.03.2019 13:51
debata

Slávnostný akt ratifikácie sa uskutočnil v piatok v budove Rady Európy v Štrasburgu.

„Vítame ratifikáciu zo strany Írska. Je to ďalší dôkaz úspechu nášho dohovoru, ktorý pomáha predchádzať násiliu, pomáha obetiam a zabezpečuje, aby páchatelia boli postavení pred spravodlivosť,“ uviedol Jagland v správe pre médiá, ktorú vydal pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ).

Istanbulský dohovor je medzinárodný dokument, ktorý kriminalizuje a právne stíha rôzne formy násilia páchaného na ženách vrátane domáceho násilia, prenasledovania, sexuálneho obťažovania a psychického násilia.

Jagland v piatok opätovne vyzval ostatné členské štáty 47-člennej Rady Európy, ktoré už Istanbulský dohovor podpísali, aby prikročili k jeho bezodkladnej ratifikácii.

K dnešnému dňu Istanbulský dohovor podpísalo, ale neratifikovalo 11 krajín (z toho sedem členských štátov EÚ): Arménsko, Bulharsko, Česká republika, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Moldavsko, Slovensko, Spojené kráľovstvo a Ukrajina. Azerbajdžan a Rusko dohovor ani nepodpísali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Istanbulský dohovor #ratifikácia