V pražskej nemocnici sa strieľalo, pacient zranil dvoch ľudí

Jeden z dvoch zranených, ktorých v noci na sobotu na izbe v pražskej nemocnici Královské Vinohrady postrelil ich spolupacient, je v kritickom stave. Druhý postrelený je v stabilizovanom stave, povedal pre Český rozhlas Radiožurnál riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Robert Grill. Zvýšiť bezpečnostné opatrenia sa však podľa neho už nedá.

09.03.2019 07:56 , aktualizované: 13:00
debata (4)

„Nemocnica musí byť 24 hodín denne a 365 dní prístupná komukoľvek, kto môže byť potenciálnym pacientom. Zatiaľ tie bezpečnostné opatrenia nie sú rozvinuté tak, aby sme dokázali eliminovať napríklad vnesenie zbraní alebo výbušnín (do objektu),“ povedal šéf vinohradskej zdravotníckej inštitúcie.

Grill dodal, že nemocnica je „skrátka príliš veľká a rozľahlá“. „Areál takej veľkej nemocnice pavilónového typu, ako sú Vinohrady, sa nedá úplne bezpečne utesniť,“ upozornil podľa Českého rozhlasu riaditeľ.

K streľbe sa vyjadril aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO). „Nočná udalosť vo vinohradskej nemocnici ma veľmi mrzí. Ďakujem sestrám (ktoré muža po streľbe odzbrojili) za ich pohotovú reakciu a neskutočný prejav statočnosti. Klobúk dolu pred vami! Dúfam, že stav zranených pacientov sa čoskoro zlepší,“ uviedol minister na Twitteri, ako ho citoval spravodajský server iROZHLAS.cz.

K streľbe došlo v piatok večer po 23.00 h. Ozbrojený pacient postrelil na hematologickej klinike dvoch hospitalizovaných mužov, s ktorými ležal na tej istej izbe.

Útočníka následne odzbrojili zdravotné sestry a zadržala ho polícia. Ako pacient však zostáva na pôvodnom oddelení a je pod dozorom. Podľa polície muž pravdepodobne strieľal legálne držanou zbraňou.

Okrem incidentu vo vinohradskej nemocnici sa v noci na sobotu v Prahe strieľalo aj vo Vršoviciach. Muž tam po hádke so ženou na ulici strieľal z brokovnice, sumarizuje Radiožurnál.

Na ulici strieľal po hádke so ženou opitý muž

K reštaurácii na Rostovskej ulici v pražských Vršoviciach prišiel v piatok večer na skútri opitý muž. Na ulici sa pohádal so ženou a po hádke opakovane vystrelil z brokovnice. Informoval o tom v sobotu webový server Týdeník Policie, ktorého správu prevzal Český rozhlas.

Podľa uvedeného policajného zdroja mierili dva z výstrelov do vzduchu, tretí však do okna blízkej reštaurácie.

K incidentu došlo len niekoľko minút po streľbe vo vinohradskej nemocnici. Na miesto preto vyrazili všetky dostupné hliadky v okolí, ktoré práve vtedy nemierili do nemocnice. Ešte pred ich príchodom však strelca spacifikovali ľudia z reštaurácie, uvádza policajný web.

„Útočník bol zadržaný a skončil na policajnej stanici. Prípadom sa zaoberajú kriminalisti,“ napísala na Twitteri polícia.

Rostovskú ulicu po incidente uzavreli. Traja ľudia utrpeli ľahké zranenia od črepín a ujali sa ich záchranári. Dychová skúška u strieľajúceho muža vyšla – ako uvádza polícia – s pozitívnym výsledkom.


VIDEO: V Bratislave strieľal vodič osobného auta na šoféra autobusu. Streľbe cez bočné okno na križovatke mala predchádzať dopravná kolízia, na ktorú podľa vodiča MHD zrejme strelec reagoval. Psychológ Dušan Fabián sa vyjadruje k takémuto neštandardnému spôsobu riešenia sporov v cestnej premávke. (Video je z 09. 01. 2019)

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #streľba