Výpadok prúdu vo Venezuele postihol letiská aj nemocnice

Po vyše 20-hodinovom masívnom výpadku elektrickej energie, ktorý postihol rozsiahle časti Venezuely, provládny televízny kanál Telesur v noci na sobotu informoval, že dodávky elektriny v piatok obnovili v hlavnom meste Caracas, v susednom štáte Miranda i v štátoch na východe krajiny.

09.03.2019 08:57
Venezuela, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (98)

Podľa miestneho denníka El Nacional sa však v niektorých častiach Caracasu s obnovou elektrického prúdu neponáhľajú a v ďalších regiónoch v krajine stále nejde elektrina.

Podľa médií ide vo Venezuele o najväčší blackout, aký krajinu doposiaľ postihol, všíma si agentúra DPA. Prezident Nicolás Maduro dal na piatok školákom a zamestnancom voľno.

V dôsledku výpadku prúdu niektoré nemocnice museli dočasne pozastaviť operácie ako aj liečbu približne 10.000 pacientov s chorými obličkami, napísal El Nacional. Taktiež sa dlhé rady tvorili na čerpacích staniciach.

Z letiska v Caracase hlásili prichádzajúce aj odchádzajúce lety, ale podľa medializovaných správ tam mnoho pasažierov čakalo na posun svojho letu. V súvislosti s nedostatkom energie sa niektoré lietadlá vrátili, zatiaľ čo ďalšie lety boli dočasne zrušené, uviedli spomínané noviny.

Blackout tiež postihol brazílsky pohraničný štát Roraima, ktorý dostáva dodávky elektriny od svojej susednej krajiny.

Opozičný líder a samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó v piatok predpoludním miestneho času vyhlásil, že elektrina nejde okrem jedného ani v jednom z 23 venezuelských štátov.

Minister informácií Venezuely Jorge Rodríguez pre verejnoprávny rozhlas povedal, že výpadkom bolo postihnutých približne desať venezuelských administratívnych celkov – autonómnych štátov.

Dlhotrvajúce výpadky prúdu, ktoré postihujú rozsiahle časti Venezuely, dal prezident juhoamerickej krajiny Nicolás Maduro vo štvrtok za vinu „americkému imperializmu“.

Osobitný vyslanec americkej vlády pre Venezuelu Elliott Abrams odmietol akúkoľvek účasť Washingtonu na tomto rozsiahlom výpadku v krajine.


VIDEO: Venezuelu trápi aj nedostatok potravín či liekov. Prezident Maduro však odmieta humanitárnu pomoc. Koncom februára (23. 02. 2019) došlo aj k potýčkam na hraniciach s Kolumbiou. Príslušníci Národnej gardy použili slzotvorný plyn proti obyvateľom mesta Ureňa, ktorí začali z pohraničného mosta odstraňovať kovové barikády a ostnatý drôt, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci do krajiny.

Video
98 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela