Pokračujú protesty žltých viest, ich podpora sa však znižuje

Stovky Francúzov sa v sobotu už sedemnásty týždeň po sebe vydali do ulíc Paríža a ďalších francúzskych miest, aby sa zúčastnili na protestoch takzvaných žltých viest, násilného pouličného hnutia protestujúceho proti ekonomickej politike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

09.03.2019 15:40
Francúzsko, Paríž, protest, žlté vesty Foto: ,
Žlté vesty.
debata (19)

V čele parížskeho pochodu, ktorý sa začal pri Víťaznom oblúku, sú tentoraz zoradené ženy, čím si jeho organizátori chcú pripomenúť piatkový Medzinárodný deň žien (MDŽ). Zároveň ide o netypický obrázok, keďže doteraz bola medzi demonštrujúcimi „žltými vestami“ vždy výrazná prevaha mužov.

Podľa hnutia žltých viest Macronova ekonomická politika favorizuje bohatšie vrstvy spoločnosti a nemyslí na tých chudobnejších. Hlavným dôvodom na vyvolanie protestov bola pritom plánovaná nová ekologická daň z pohonných hmôt, napriek tomu, že jej zvýšenie malo byť len minimálne. Macron na základe tlaku ulice toto aj viaceré iné plánované opatrenia medzičasom odvolal a ponúkol demonštrantom ústupky, tí však tvrdia, že ide o nedostatočné kroky a plánujú pokračovať v protestoch.

Podpora verejnosti pre hnutie žltých viest sa však v posledných týždňoch znižuje, naopak, Macronova popularita, ktorá bola koncom minulého roka rekordne nízka, sa začala opäť mierne zvyšovať.

Demonštrácie žltých viest sa vyznačujú násilím, demonštranti často podpaľujú autá, rozbíjajú výklady a útočia na policajtov. To je práve podľa francúzskych médií jedným z hlavných dôvodov, prečo sa časť francúzskej verejnosti začína od hnutia žltých viest odvracať.


VIDEO: Dane, štát, budúcnosť demokracie či ekologická krajina, to sú hlavné témy celonárodnej diskusie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s občanmi. Snaha prezidenta nezastaví protesty hnutia žltých viest, tvrdí vo videu pre TV Pravda analytik Pavol Szalai z portálu Euractiv.

Video
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Žlté vesty