Zamestnanec ambasády USA v Moskve chcel preniesť do lietadla mínometný granát

Letisková kontrola na moskovskom letisku Šeremetievo v sobotu zadržala zamestnanca amerického veľvyslanectva, ktorý sa pokúšal preniesť vo svojej batožine nefunkčný mínometný granát. Ako uviedla agentúra Interfax, ruská diplomacia tento čin označila za provokáciu. Podľa Interfaxu Američan bol nejaký čas zadržaný, neskôr mu ruské úrady povolili odcestovať do USA.

09.03.2019 20:08
debata (74)

Podozrivý predmet – podobajúci sa na mínometný granát – v batožine amerického občana objavili počas obvyklej kontroly. Privolaní pyrotechnici potvrdili, že ide o mínometný granát s poistkou, ale bez výbušniny. Ministerstvo zahraničných vecí však tvrdí, že v tele granátu boli stopy po výbušnine.

Veľvyslanectvo USA v Moskve bolo informované o incidente, ale zatiaľ sa k nemu nevyjadrilo.

Podľa ruského rezortu diplomacie Američan je zamestnancom veľvyslanectva a je prepojený s americkou armádou. Počas výsluchu údajne tvrdil, že jeho služobné pôsobenie v Rusku sa skončilo a on si daným predmetom chcel doplniť svoju zbierku.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení konštatovalo, že „vzhľadom na pozornosť, aká sa v Spojených štátoch po teroristických útokoch z roku 2001 venovala zaisteniu bezpečnosti leteckej dopravy, daná osoba jednoducho nemohla nechápať, že mať mínu v batožine je veľmi vážne, čo znamená, že konal s plným vedomím“.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko