Guaidó chce požiadať venezuelský parlament o vyhlásenie výnimočného stavu

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó v nedeľu oznámil, že požiada parlament, aby v krajine vyhlásil výnimočný stav. Guaidó chce týmto spôsobom požiadať o pomoc medzinárodné spoločenstvo v situácii, kedy takmer celá Venezuela čelí masívnym výpadkom dodávok elektrickej energie. Informovala o tom agentúra AFP.

10.03.2019 07:44 , aktualizované: 21:30
VENEZUELA, protest, demonštrácia Foto: ,
Podporovatelia venezuelskej opozície protestujú proti Madurovi.
debata (45)

Opozičný líder novinárom oznámil, že už zvolal krízové zasadnutie venezuelského parlamentu s cieľom „podniknúť okamžité kroky na zaistenie potrebnej humanitárnej pomoci“.

Výzvy na celonárodný pochod do Caracasu

Guaidó ohlásil celonárodný pochod do Caracasu. Tisícom priaznivcov povedal, že sa vydá na cestu po krajine pred tým, ako povedie celonárodný pochod. „Keď skončíme s cestou, organizáciou v každom (venezuelskom) štáte, oznámime dátum, keď všetci spolu prídeme do Caracasu,“ povedal 35-ročný predseda parlamentu, ktorý sa koncom januára vyhlásil za dočasného prezidenta a získal podporu viac ako 50 krajín sveta.

„Miraflores, Miraflores!“ volali jeho stúpenci v zmienke o prezidentskom paláci.

Guaidó tiež pohrozil, že požiada o intervenciu zvonka, „keď príde čas“. Poukázal v tejto súvislosti na ústavu, ktorá povoľuje „použitie venezuelskej vojenskej misie v zahraničí alebo cudzincov vnútri krajiny“, citovala ho AFP.

„Intervencia, intervencia!“ reagoval dav.

„Všetky možnosti sú na stole,“ dodal Guaidó, ktorý hovoril zo zadnej časti pick-upu po tom, ako štátne bezpečnostné zložky zabránili opozícii postaviť pódium na pôvodne zamýšľanom mieste protestu. Zadržali pri tom tri osoby.

Maduro medzitým vyzval na protesty proti „imperializmu“ na pochode svojich stúpencov, ktorý bol venovaný štvrtému výročiu vyhlásenia, v ktorom Spojené štáty označili Venezuelu za „hrozbu“ pre svoju bezpečnosť a uvalili na ňu sankcie.

„Dnes sme viac ako kedykoľvek predtým antiimperialisti, nikdy sa nevzdáme!“ napísal Maduro na sociálnej sieti Twitter.

Polícia v Caracase bránila zhromaždeniu prívržencov Guaidóa

Venezuelské bezpečnostné zložky na viacerých miestach v Caracase zablokovali prístupové cesty k dejisku zhromaždenia a pochodu prívržencov opozície.

Podľa agentúry DPA sa policajti snažili zabrániť demonštrantom, aby sa dostali cez ich kordón či zátarasy, pričom v mnohých prípadoch použili aj obranný sprej. Na diaľnici vedúcej do východnej časti venezuelskej metropoly boli rozostavené obrnené policajné vozidlá.

Guaidó na túto situáciu reagoval tvítom: „Myslia si, že nás zastrašia, ale ľudia a ulica ich prekvapia.“

Pre výpadok dodávok elektriny zomrelo 15 ľudí odkázaných na dialýzu

Výpadok dodávok elektrickej energie vo Venezuele mal v posledných dňoch za následok úmrtie 15 pacientov, ktorí nemohli podstúpiť dialýzu. Informoval o tom v sobotu Francisco Valencia, riaditeľ mimovládnej organizácie CODEVIDA, ktorá sa venuje ochrane práv pacientov.

Venezuelčania so závažnou chorobou obličiek sú momentálne vo „veľmi ťažkej až kritickej situácii“, uviedol Valencia podľa správy vydanej agentúrou AFP v nedeľu. Dodal, že v krajine momentálne nie je funkčných 96 percent dialyzačných jednotiek. Podľa Valenciu kvôli výpadkom elektrickej energie reálne hrozí, že časom budú z prevádzky vyradené všetky.

Informoval, že niektoré dialyzačné jednotky síce majú generátory, ale viaceré z nich sa nepodarilo spustiť, keďže nemocnica nemala pre ne pohonné hmoty.

Valencia varoval pred nárastom úmrtí spojených s výpadkami dodávok elektrickej energie. Vzhľadom na počet dialyzovaných pacientov vo Venezuele vyslovil predpoklad, že daná situácia by mohla viesť k úmrtiu viac ako 10.200 ľudí.

Dodal tiež, že vo Venezuele je len jedna dialyzačná jednotka pre deti. Jej 48 pacientov však v piatok kvôli výpadku dodávky prúdu nemohlo podstúpiť svoju liečbu.

Rozsiahly výpadok prúdu vo štvrtok popoludní zasiahol takmer celú juhoamerickú krajinu a pokým v sobotu v niektorých oblastiach obnovili prerušované dodávky elektriny, iné zostali bez nej.

Maduro hovorí o kyberútoku

Maduro tvrdí, že nový kybernetický útok zabránil úradom obnoviť dodávky elektrickej energie v krajine po štvrtkovom rozsiahlom výpadku, ktorý spôsobil chaos. Povedal to v sobotu na zhromaždení v Caracase, informovala agentúra AFP.

Maduro pred svojimi stúpencami vyhlásil, že dodávky elektriny boli obnovené na takmer 70 percent, keď „sme na poludnie boli postihnutí ďalším kyberútokom na jeden z generátorov, ktorý fungoval bezchybne, a to narušilo a zmarilo všetko, čo sme dosiahli“.

Venezuelská vláda obvinila z výpadku USA, ktoré podľa nej sabotovali ústrednú elektráreň Guri. Podľa ministra spojov Jorgeho Rodrígueza tam došlo ku „kyberútoku na automatizovaný kontrolný systém“.

Problémy Venezuely s elektrinou sú podľa expertov zapríčinené nedostatočnými investíciami do infraštruktúry, dopĺňa AFP s tým, že Madurov režim obvykle výpadky pripisuje vonkajším faktorom.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó