Pri páde etiópskeho lietadla zahynuli manželka, dcéra a syn poslanca Antona Hrnka

Pri páde etiópskeho lietadla zahynuli až štyria občania Slovenskej republiky. Medzi obeťami sú manželka, syn a dcéra poslanca Národnej rady Antona Hrnka (SNS). Ďalšou obeťou je charitatívna pracovníčka, ktorá cestovala do Kene. Denník Pravda informáciu o slovenských obetiach leteckého nešťastia priniesol ako prvý. Anton Hrnko o smrti svojich blízkych informoval na sociálnej sieti.

10.03.2019 10:01 , aktualizované: 20:30
APTOPIX Ethiopia Plane Crash Foto:
Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa zrútilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šesť minút po štarte. Na snímke generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Tewolde Gebremariam na mieste nešťastia.
debata

Štvrtou obeťou zo Slovenska je charitatívna pracovníčka a projektová manažérka organizácie Dobrá novina Danica Olexová. "Bola zodpovedná za projekt v Keni. Išla na dlhšiu pracovnú cestu. Mala skontrolovať a monitorovať projekty, ktoré už podporujeme a mala navštíviť aj nových možných partnerov. Mala ísť aj na projekty do Tanzánie,“ povedal pre Pravdu riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík.

Olexová letela z Viedne do Nairobi. V Addis Abebe mala medzipristátie. "Bola pôvodom učiteľka, bola dobrovoľníčka. Viac ráz bola v Keni, aj v Juhoafrickej republike. Afriku mala naozaj rada. Mala pre ňu veľké srdce. Vždy si ju budem pamätať ako dynamickú osobu, ktorá mala veľký cit a zmysel pre spravodlivosť, pre ľudí, ktorí sú marginalizovaní a na okraji spoločnosti,“ uviedol Čaučík.

Na palube bolo 149 cestujúcich a osemčlenná posádka, dokopy ľudia z 35 krajín. Etiópia vyhlásila na pondelok štátny smútok.

Tragédia šesť minút po štarte

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa zrútilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šesť minút po štarte. Odštartovalo o 8:38 tamojšieho času (6:38 SEČ). Pilot Boeingu hlásil problémy a vyslal núdzový signál. Od letového dispečera dostal povolenie na návrat na letisko, informovala letecká spoločnosť. Stroj sa zrútil pri meste Bishoftu, ktoré je od hlavného mesta vzdialené vyše 60 kilometrov. Lietadlo začalo hneď horieť a hasiči a záchranári sa k nemu nemohli niekoľko hodín priblížiť.

Tímy záchranárov a vyšetrovateľov prehľadávajú miesto havárie a hľadajú na pomerne veľkej ploche zvyšky lietadla, z ktorého sa nezachoval žiadny väčší kus, poznamenala agentúra AP.

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...
Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...
+5Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...

Hoci úrady zatiaľ nevylúčili žiadnu príčinu nehody, nič nenasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o teroristický útok. "Momentálne nemôžem vylúčiť žiadnu z príčin nešťastia aj preto, že sa musíme riadiť medzinárodnými pravidlami a čakáme na vyšetrovanie,“ povedal podľa BBC generálny riaditeľ Ethiopian Arlines Tewolde Gebremariam.

Švédsky server flightradar24, ktorý sleduje leteckú prevádzku, oznámil, že lietadlo nemalo po štarte „stabilnú vertikálnu rýchlosť“.

Lietadlo Boeing 737–8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roka. Naposledy prešlo technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných malo len 1 200 hodín. Pilot Yared Gatachew bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010, uviedol generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Tewolde Gebremariam.

Slová sústrasti rodinám pozostalých

Prezident SR Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí po havárii lietadla v Etiópii.

Sústrasť poslancovi a straníckemu kolegovi Antonovi Hrnkovi vyjadril aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Sústrasť rodinám pozostalých vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Ubezpečil ich o tom, že vláda je pripravená kedykoľvek im poskytnúť vládny špeciál.

Na tragédiu reagovali aj koaliční lídri. „Hlboko ma zasiahla informácia o páde etiópskeho lietadla, a o to viac, že na jeho palube sa nachádzali aj slovenskí cestujúci,“ vyjadril sa šéf Smeru Robert Fico. Úprimnú sústrasť adresoval pozostalým aj líder strany Most-Híd Béla Bugár.

„Moje myšlienky patria v tejto chvíli Antonovi Hrnkovi. Nikto si nedokáže predstaviť, čo prežívaš, a tvoj žiaľ nezmiernia žiadne slová,“ napísala na sociálnej sieti ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Ani podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Host-Híd) niet slov, ktoré by v tejto chvíli zmiernili bolesť.

„Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám obetí leteckej katastrofy v Etiópii a osobitne kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorý pri tomto hroznom nešťastí prišiel o to najcennejšie, o svojich najbližších. Je to taká strašná správa, až jej bolo ťažké uveriť…“ reagoval minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

Úprimnú sústrasť vyjadril aj štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) i štátny tajomník rezortu zdravotníctva Jaroslav Ridoško (SNS). „Veľká tragédia, ktorá zasiahla nášho blízkeho kolegu a priateľa. Berie slová, vyslovujem len hlbokú úprimnú sústrasť,“ uviedol na sociálnej sieti.

Pridal sa aj exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer). „Ťažko sa mi pri takejto obrovskej tragédii hľadajú slová. Vyjadrujem úprimnú sústrasť nášmu kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorý pri leteckom nešťastí prišiel o svojich najbližších,“ napísal Kaliňák.

Ku kondolenciám sa pripájajú aj viacerí opoziční politici. Úprimnú sústrasť vyjadrili líder SaS Richard Sulík, šéf Sme rodina Boris Kollár i Veronika Remišová v mene celého poslaneckého klubu OĽaNO. „Sú chvíle, keď by sme mali dokázať odložiť politiku aj napriek tomu, že stojíme na druhej strane rieky,“ napísal predseda OĽaNO Igor Matovič.

Úprimnú sústrasť vyjadrili aj nezaradení poslanci NR SR Alena Bašistová a Martin Poliačik. Rovnako sa pridali šéfovia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko Igor Štefunko a Spolu Miroslav Beblavý.

Sústrasť vyjadrila aj cestovná kancelária, pre ktorú Martin Hrnko pracoval.

"S obrovským smútkom sme prijali správu o tragickej havárii lietadla Ethiopian Airlines, na palube ktorého zahynuli aj štyria občania SR. Naši diplomati sú v kontakte s miestnymi úradmi. Úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí, rezort diplomacie je pripravený poskytnúť pomoc a podporu,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Naši diplomatickí pracovníci v Etiópii a Keni sú v kontakte s miestnymi úradmi. MZVaEZ SR zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie od etiópskych úradov s konkrétnym zoznamom pasažierov,“ uviedol tlačový odbor slovenského rezortu diplomacie.

„Úrad premiéra chce v mene vlády a etiópskeho ľudu vyjadriť najhlbšiu sústrasť rodinám, ktoré stratili svojich blízkych, ktorí boli v Boeingu 737 spoločnosti Ethiopian Airlines pri pravidelnom lete do Nairobi,“ napísal etiópsky predseda vlády Abiy Ahmed.

Ľútosť nad nešťastím vyjadril na Twiteri tiež kenský prezident Uhuru Kenyatta.

157 obetí z 35 krajín

Na palube bolo 149 cestujúcich a osemčlenná posádka, dovedna ľudia z 35 krajín. Medzi obeťami je 32 Keňanov, 18 Kanaďanov, deväť Etiópčanov, osem Talianov a rovnaký počet Číňanov a Američanov, sedem Britov a sedem Francúzov, šesť Egypťanov a päť Holanďanov. Po štyroch obetiach majú podľa doterajších informácií India a Slovensko, po troch Austrália, Švédsko a Rusko, po dvoch Maroko, Španielsko, Poľsko a Izrael. Jedného občana stratili Belgicko, Indonézia, Somálsko, Nórsko, Srbsko, Togo, Mozambik, Rwanda, Sudán, Uganda a Jemen. Štyria ľudia na palube použili pas OSN.

Zahynul napríklad Srb Djordje Vdovič, ktorý podľa srbského denníka Večernje Novosti pracoval pre Svetový potravinový program.

O život prišiel aj Paolo Dieci, zakladateľ humanitárnej organizácie CISP, ktorá v rámci svojich projektov v Keni, Líbyi a Alžírsku veľmi tesne spolupracovala s Detským fondom OSN (UNICEF).

Medzi obeťami aj traja humanitárni pracovníci z mimovládnej organizácie Africa Tremila vrátane jej šéfa Carla Spiniho a jeho manželky. Organizácia sídli v talianskom Bergame.

Pri leteckom nešťastí zomrel zrejme aj známy kenský futbalový funkcionár Hussein Swaleh.

O život prišli aj traja rakúski lekári, ktorí pracovali v nemocnici v Linzi a boli vo veku medzi 30 a 40 rokmi. Z Etiópie cestovali pracovne do Zanzibaru.

Medzi cestujúcimi boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni. Podujatie sa začne v pondelok za účasti viac ako 4 700 delegátov. Prítomní budú aj viacerí prezidenti, premiéri, podnikatelia či diplomati, aktivisti a novinári.

Lietadlo bolo nové

Štátna Ethiopian Airlines sa označuje za najväčšiu leteckú spoločnosť v Afrike. Odborníci ju považujú za spoľahlivú a bezpečnú. Vo svojom arzenáli má 100 lietadiel a vlani prepravila vyše desať miliónov pasažierov. Po tragédii zriadila informačnú linku, ktorá je k dispozícii rodinám a priateľom ľudí, ktorí boli v lietadle.

Lietadlo, ktoré sa zrútilo, bol nový model Boeingu 737 MAX. Práve tento typ lietadla vlani v októbri spadol do Jávskeho mora na lete z Jakarty so 189 ľuďmi na palube. Firma Boeing vtedy vydala upozornenie, že chybný senzor môže posádke skomplikovať ovládanie stroja, čo „môže viesť k nárazu do terénu“. Za pravdepodobnú príčinu nehody indonézskeho lietadla sa uvádzal automatický systém ovládajúci stabilizátory. Dostával zrejme zlé vstupné informácie o rýchlosti a výške a namieril lietadlo dole.

"V tejto chvíli to vyzerá ako náhoda,“ povedal o dvoch krátko za sebou idúcich nehodách stroja rovnakej značky komentátor televízie CNN Richard Quest, ktorý sa zaoberá leteckou bezpečnosťou. "Ale garantujem, že úrady budú skúmať, do akej miery je to naozaj náhoda a či tieto dve udalosti niečo spája. Dve úplne nové lietadlá padli dvom rešpektovaným leteckým spoločnostiam. Ethiopian Arlines sú veľmi, veľmi dobrá firma. Nemá žiadne bezpečnostné problémy,“ pripomenul Quest.

Boeing na tragédiu reagoval s tým, že ho hlboko zarmútila smrť pasažierov a posádky. "Náš tím je pripravený na základe žiadosti a v súlade s pravidlami Americkej národnej rady pre bezpečnosť dopravy poskytnúť technickú pomoc,“ píše sa vo vyhlásení spoločnosti.

Tiež americká Národná komisia pre bezpečnosť dopravy (NTSB) plánuje vyslať do Etiópie štyroch svojich odborníkov. Situáciu monitoruje aj Federálny úrad pre letectvo (FAA). Vo svojom vyhlásení oznámil, že je v kontakte s ministerstvom zahraničia a chce sa spolu s NTSB a etiópskymi úrad zúčastniť na vyšetrovaní.

Francúzsko, ktorá malo na palube sedem občanov, medzitým oznámilo, že formálne začalo vyšetrovanie nehody. Parížska prokuratúra, ktorá prípad prevzala, to zdôvodnila práve prítomnosťou Francúzov na palube zrúteného stroja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #Etiópia #letecká havária