V dôsledku silného vetra ostali v Česku bez elektriny desaťtisíce domácností

Po celej Českej republike zasahovali hasičikvôli silnému vetru a v zásahoch budú zrejme pokračovať. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž sprísnil výstrahu pred silným vetrom, ktorý by mohol miestami dosahovať aj rýchlosť orkánu, informuje internetová stránka televízie Nova.

11.03.2019 06:12 , aktualizované: 10:15
debata (2)

Český rozhlas Radiožurnál informoval, že bez elektriny je viac ako 130.000 domácností. Energetické spoločnosti vyhlásili kalamitný stav na takmer celom území Českej republiky s výnimkou Prahy, južnej a juhovýchodnej Moravy.

Hasiči uskutočnili už desiatky výjazdov – najčastejšie ide o stromy, ktoré popadali cez cestné komunikácie a spôsobujú komplikácie v doprave. Ľudia majú navyše problémy s elektrinou, vietor poškodil vedenie na mnohých miestach v krajine, približuje spravodajský server.

Počasie narušilo aj železničnú dopravu. České železnice na svojej webovej stránke hlásili na pondelok viacero zrušených vlakových spojov napríklad na trati Praha – České Budějovice.

Nová výstraha pred silným vetrom platí pre celé územie ČR až do pondelkového dopoludnia. Meteorológovia tiež vydali varovanie pred povodňami, ktoré hrozia na juhu Čiech.

Silný vietor narušil dopravu aj v Nemecku, zahynul jeden človek

Silný vietor vážne skomplikoval v nedeľu dopravu v Nemecku, keď si najmä na západe krajiny vynútil meškanie a zrušenie niektorých letov a vlakových spojov. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia uviedla, že v meste Bestwig ležiaceho približne 100 kilometrov severovýchodne od Kolína nad Rýnom zahynul 47-ročný vodič, na ktorého auto spadol strom.

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) uviedla, že v západnej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko prerušila pre popadané stromy premávku diaľkových vlakov a niektorých regionálnych spojov.

Agentúra DPA informovala, že na najrušnejšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom niektoré lety zrušili a dve lietadlá smerujúce na letisko Kolín/Bonn pre silný vietor odklonili na iné letiská.

Zatiaľ čo v dôsledku silnej víchrice zostali zatvorené zoologické záhrady v mestách Dortmund, Wuppertal a Hamm, v Duisburgu zas sfúklo veľký nákladný žeriav, ktorý sčasti pristál na rieke Rýn, napísala DPA.

Nemecký meteorologický úrad vydal varovanie pre rozsiahle časti západného a stredného Nemecka, kde silný vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu.

Maďarsko: Vietor spôsobil problémy v železničnej doprave

Silný vietor na severe Maďarska vyvracal stromy a trhal elektrické vedenia. V oblasti Dunajského oblúka museli v pondelok ráno prerušiť železničnú dopravu na viacerých tratiach, informovala agentúra MTI.

Podľa hovorcu železníc Imreho Kavalecza sa obmedzenia a meškania týkali tratí Budapešť-Veresegyház-Vacov, Budapešť-Vacov-Szob a Vacov-Balážské Ďarmoty.

Vo Veszpréme silný vietor strhol obrovské premietacie plátno z budovy v blízkosti autobusovej stanice, polícia preto na niekoľko hodín zastavila dopravu na priľahlej ulici.

Meteorológovia vydali aj na pondelok varovanie druhého stupňa pred silným vetrom pre územia Budapešti, Peštianskej, Báčsko-malokumánskej, Fejérskej, Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej a Novohradskej župy.

V Békešskej, Boršodsko-abovsko-zemplínskej, Čongrádskej, Rábsko-mošonsko-šopronskej, Hajducko-biharskej, Hevešskej, Komárom-ostrihomskej, Šomodskej, Sabolčsko-satmársko-berežskej, Tolnianskej a Veszprémskej župe platí prvý stupeň výstrahy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #výpadok prúdu #extrémne počasie