Súd v Malajzii prepustil Indonézanku obžalovanú z vraždy Kim Čong-nama z väzby

Malajzijský súd prepustil v pondelok na slobodu Indonézanku obžalovanú z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una po tom, ako prokuratúra obžalobu voči nej nečakane stiahla. Informovala o tom agentúra AFP a následne i AP.

11.03.2019 10:25
NORTHKOREA-MALAYSIA/KIM-COURT Foto: ,
Indonézanka Siti Aisyahová pózuje po tlačovej konferencii v indonézskom veľvyslanectve v Kuala Lumpure 11. marca 2019.
debata (1)

Sudca Azmin Ariffin oznámil, že 26-ročnú Siti Aisyahovú prepustil na slobodu po tom, ako prokuratúra náhle uviedla, že dostala pokyn obžalobu z vraždy Kim čong-nama voči nej stiahnuť. Dôvod však neuviedla. Sudca dodal, že žiadosť obhajcu oslobodiť ju spod všetkých obvinení ale zamietol.

„Som šťastná. Nevedela som, že sa to stane. Nečakala som to,“ povedala Aisyahová na margo svojho prepustenia. Pred budovou súdu na mladú ženu čakalo auto, ktoré ju odviezlo na indonézske veľvyslanectvo.

Aisyahovú bola obžalovaná spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong z toho, že Severokórejčanovi potreli tvár nervovoparalytickou látkou VX. Incident sa odohral 13. februára 2017 na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.

Obe ženy obvinenie odmietali. Tvrdili, že boli presvedčené, že ide o žart pre skrytú kameru. Podľa ich výpovedí boli podvedené severokórejskými tajnými agentmi. Južná Kórea krátko po útoku obvinila Severnú Kóreu, že atentát nariadila, čo však Pchjongjang poprel.

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu i samotného Kim Čong-una.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Malajzia #Kim Čong-nam #Siti Aisyah