VIDEO: Kim asi pripravuje raketový test. USA a Kórea testovali ničivé zbrane

Budú pokračovať diplomatické snahy alebo sa vzťahy medzi KĽDR a USA opäť vrátia k vojnovej rétorike?

11.03.2019 12:00
trump, kim čong-un, summit Foto:
Severokórejský diktátor Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump na summite v Hanoji, ktorý sa konal koncom februára.
debata (5)

Hanojský summit severokórejského diktátora Kim Čong-una a prezidenta Donalda Trumpa sa koncom februára skončil bezvýsledne. Najviditeľnejším ústupkom Pchjongjangu za viac ako rok diplomatických snáh tak zatiaľ zostáva, že režim zastavil testy rakiet a atómových bômb. Ale ani to už nemusí platiť.

Satelitné snímky spoločnosti DigitalGlobe poukazujú na nárast aktivít v komplexe Sanumtong blízko Pchjongjangu. Podľa televízie CNN sa nedá vylúčiť, že KĽDR sa pripravuje na test balistickej strely alebo vypustenie rakety do vesmíru. Zaujímavé je, že snímky pochádzajú z 22. februára, teda ešte z obdobia pred summitom Trump – Kim.

Je možné, že v Sanumtongu pripravovali presun rakety, alebo jej častí, na základňu v Sohe. Tam sa podľa ďalších zverejnených obrázkov zo začiatku marca tiež opätovne rozbehli aktivity, ktoré by mohli byť spojené so severokórejským raketovým programom.

"Myslím si, že dôkazy poukazujú na prípravu vystrelenia satelitu. A nielen dôkazy zo Sanumtongu, ale aj zo Sohe,“ reagoval pre CNN Jeffrey Lewis, riaditeľ Projektu pre nešírenie zbraní hromadného ničenia vo Východnej Ázii na Middleburskom inštitúte pre medzinárodné vzťahy v Monterey.

Odborník poukázal na aktivitu transportných vozidiel a možnú vlakovú nákladku v Sanumtongu. Lewis však pripúšťa, že sa nedá povedať, či to má súvis s testom balistickej strely, alebo rakety so satelitom do vesmíru.

Expertka na Severnú Kóreu Melissa Hanhamová z nadácie Budúcnosť Zeme sa prikláňa k druhej možnosti. "V Sohe nikdy netestovali balistickú raketu,“ uviedla odborníčka pre CNN.

"Pchjongjangu sa vždy oplatí provokovať. A ešte viac sa mu oplatí najprv provokovať a potom upokojovať situáciu,“ uviedol pre Pravdu Sung-Yoon Lee, profesor kórejských štúdií na Tuftsovej univerzite. "Najprv ohrozuje de facto existujúci mier a spôsobí Amerike politické bolesti hlavy. Potom sa stiahne, zmierni tón a za to ho odmenia jeho tradiční ochrancovia v Moskve a Pekingu, ale v USA a Južnej Kórei. Je to takpovediac veľmi úspešný podnikateľský model,“ uviedol Lee.

VIDEO: Začiatkom marca sa Spojené štáty a Južná Kórea dohodli na ukončení spoločných vojenských cvičení, ktoré dráždili Severnú Kóreu. Vo videu sú zábery z manévrov a to presunov vojenských lodí, lietadiel a streľby z tankov.

Video

Dôvodom, prečo sa summit v Hanoji medzi Kimom a Trumpom skončil bezvýsledne, bolo, že Pchjongjang žiadal zrušenie všetkých sankcií za kroky vedúce k denukelarizácii. Tak výsledok stretnutia opísal americký prezident. KĽDR tvrdí, že chcela len uvoľnenie priamych ekonomických sankcií.

Trump je však aj po schôdzke v Hanoji naklonený pokračovaniu rokovaní s Pchjongjagom. Šéf Bieleho domu však v súvislosti s opätovným naštartovaním raketového programu KĽDR pripustil, že je to vážny problém. Na otázku reportérov, či to vníma ako porušenie sľubov, ktoré mu dal Kim, však priamo neodpovedal. Trump tvrdí, že je o tom priskoro hovoriť.

"Uvidíme. Ale musíme vyriešiť problém. Je to skutočne škaredý problém. Musíme ho vyriešiť,“ vyhlásil Trump pre médiá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Kim Čong-un #Donald Trump #raketový test