USA pre Huawei hrozí obmedziť výmenu tajných informácií s Nemeckom

Spojené štáty oficiálne pohrozili Nemecku obmedzením výmeny spravodajských informácií, ak Berlín umožní čínskym firmám podieľať sa na stavbe komunikačných sietí piatej generácie (5G). S odvolaním sa na list, ktorý nemeckej vláde zaslala administratíva prezidenta Donalda Trumpa, o tom dnes informoval denník The Wall Street Journal. Nemecké ministerstvo hospodárstva podľa agentúry DPA potvrdilo, že list dostalo, zatiaľ však odmietlo vec akokoľvek komentovať.

11.03.2019 20:53
debata (16)

V oficiálnom liste amerického veľvyslanca v Berlíne Richarda A. Grenella adresovanom nemeckému ministrovi hospodárstva Petrovi Altmaierovi z minulého piatku sa podľa WSJ uvádza, že ak by sa na stavbe 5G siete podieľali nedôveryhodní poskytovatelia, ako je Huawei, mohlo by to spochybniť bezpečnosť a dôveryhodnosť citlivej komunikácie v Nemecku. V dôsledku toho by mohla byť ohrozená aj doterajšia spolupráca a rýchla výmena spravodajských informácií medzi tajnými službami USA a Nemecka.

Podľa denníka ide o prvý prípad, keď USA výslovne varovali svojich spojencov, že odmietnutie vylúčiť Huawei z tendra na stavbu 5G siete bude mať vplyv na bezpečnostnú spoluprácu s Washingtonom. Európske bezpečnostné služby sa v mnohom spoliehajú na informácie od svojich amerických partnerov, a to najmä v oblasti terorizmu. Nemecké úrady vďaka spravodajským poznatkom z USA napríklad vlani odhalili prípravu útoku jedovatým ricínom v Kolíne nad Rýnom.

Predstavitelia Spojených štátov už mesiace naliehajú na svojich spojencov, aby zakázali účasť Huawei a ďalších čínskych firiem na budovaní svojej kritickej komunikačnej infraštruktúry. Dôvodom je obava, že tieto spoločnosti sa môžu deliť o citlivé dáta s vládou v Pekingu, lebo ich k tomu zaväzujú čínske zákony.

Nemecká vláda však tvrdí, že nemá o špionážnych aktivitách Huawei dôkazy. Firma by preto nemala byť z výberového konania vopred vylúčená, ak splnia základné bezpečnostné kritériá. Nemenovaný vedúci predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia oznámil WSJ, že Američania budú s Nemeckom zdieľať informácie aj naďalej, aj keď sa bude Huawei zúčastňovať stavby 5G sietí, nie však v tej miere ako doteraz. „Američania budú predpokladať, že všetko, čo budú zdieľať s Nemeckom, skončí u Číňanov,“ povedal.

Nemecká vláda údajne usiluje uzatvárať „antišpionážní“ dohody s Čínou, ktorá by zabezpečila, že Nemecko nebude musieť vylúčiť Huawei z budovania komunikačných sietí piatej generácie (5G) v krajine kvôli obavám zo špionáže. Niektorí experti ale nemecký zámer spochybňujú, pretože podobné dohody sa v minulosti ukázali ako neúčinné. Podľa nich sa spolková vláda chce vyhnúť zákazu Huawei v Nemecku, pretože sa obáva odvetných opatrení pre svoje podniky v Číne.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Huawei