Nancy Pelosiová sa vyjadrila proti impeachmentu Trumpa

Líderka demokratov v americkom Kongrese Nancy Pelosiová vystúpila v pondelok proti návrhom svojich ľavicovejších kolegov, aby sa spustil impeachment prezidenta Donalda Trumpa.

12.03.2019 08:18
Nancy Pelosi Foto: ,
Líderka demokratov v americkom Kongrese Nancy Pelosiová
debata (5)

V rozhovore pre denník Washington Post šéfka Snemovne reprezentantov uviedla, že proces ústavnej obžaloby prezidenta by rozdeľoval krajinu. Ak podľa nej nedôjde k niečomu závažnému, tak by sa „nemalo ísť touto cestou, pretože to rozdeľuje krajinu“. „A on toho ani nie je hoden,“ povedala Pelosiová.

Vyjadrila tiež vieru v silu demokratických inštitúcií USA a uviedla, že nemá obavy okrem prípadu Trumpovho znovuzvolenia. „Môžeme zvládnuť všetky výzvy, ktorým čelíme. Ale možno nie dve (Trumpove) funkčné obdobia. Takže sa musíme uistiť, že sa to nestane,“ dodala.

Pole demokratických ašpirantov pre prezidentské primárky v roku 2020 sa postupne rozrastá, keď sa o nomináciu snaží viac ako desať uchádzačov. Očakáva sa, že ďalší ešte pribudnú.

Demokrati ovládli Snemovňu reprezentantov v minuloročných kongresových voľbách, čo im dáva možnosť na spustenie procesu impeachmentu. Avšak Senát zostal v rukách Trumpových republikánov. Na odvolanie prezidenta z funkcie je potrebná trojpätinová väčšina v hornej komore parlamentu, pripomína agentúra DPA.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment #Nancy Pelosiová