Bombardovanie v Jemene si vyžiadalo životy 22 civilistov

Dvanásť detí a desať žien prišlo o život pri náletoch počas uplynulých 48 hodín v provincii Hadždža v severozápadnom Jemene. S odvolaním sa na pondelňajšiu správu Organizácie Spojených národov (OSN) o tom informovala agentúra AFP.

12.03.2019 09:34
Nálety Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (10)

Pri bombardovaní v okrese Kušar utrpelo zranenia ďalších približne 30 ľudí vrátane 14 detí, z ktorých niekoľko museli „evakuovať“, aby prežili, napísal vo vyhlásení Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Humanitárna koordinátorka OSN pre Jemen Lise Grandeová na sociálnej sieti Twitter odsúdila tieto útoky a vyjadrila sústrasť rodinám obetí:

OSN o tom, kto bombardovanie uskutočnil, nepíše. Médiá spriaznené so šiitskými povstalcami známymi ako húsíovia však uvádzajú, že ich vykonala koalícia arabských krajín vedená Saudskou Arábiou, ktorá vojensky podporuje provládne sily.

AFP doplnila, že niektoré oblasti v provincii Hadždža sú pod kontrolou vojsk spriaznených s jemenskou vládou. Okres Kušar je však územím Iránom podporovaných húsíjov.

Jeden z predstaviteľov húsíjov prostredníctvom tlačovej agentúry Saba uviedol, že „tento masaker zámerne spáchala“ koalícia.

Rijádom vedená koalícia na žiadosť AFP o reakciu bezprostredne neodpovedala. Saudská Arábia spoločne s ďalšími arabskými krajinami sa do vojny v Jemene zapojila pred štyrmi rokmi. Konflikt medzičasom prerástol v jednu z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba „krok od hladomoru“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #bombardovanie #humanitárna kríza