Japonsko márne hľadá úložisko pre rádioaktívnu zeminu z Fukušimy

Zdá sa, že ani ľadový vietor vanúci od pobrežia nebráni mužom v ochranných maskách, prilbách a rukaviciach, aby pokračovali v najväčšej svetovej upratovacej akcii po jadrovej havárii. Mimo pozornosť verejnosti odvážajú ďalších 1000 čiernych vriec naplnených rádioaktívnou pôdou a vykladajú ich na gigantické sitá. Krytý dopravný pás vezie pôdu na okraj obrovskej jamy, kde je udupaná a pripravená na ďalší prevoz, po ktorom by mala zostať nedotknutá ďalších takmer 30 rokov, píše britský denník The Guardian v článku k ôsmemu výročiu havárie japonskej jadrovej elektrárne Fukušima.

12.03.2019 10:43
Fukušima Foto: ,
Pracovníci TEPCA v ochranných oblekoch a maskách pokračujú v odstraňovaní následkov havárie japonskej jadrovej elektrárne vo Fukušime.
debata (5)

Roky po katastrofe odstránilo asi 70 000 robotníkov vrchnú vrstvu pôdy, konáre stromov, trávu a ďalší kontaminovaný materiál z oblastí v blízkosti domov, škôl a verejných budov v historicky najdrahšom programe za 2,9 bilióna jenov (24,5 miliardy eur). Chcú tak znížiť radiáciu na úroveň umožňujúcu desiatkam tisícom evakuovaných obyvateľov vrátiť sa domov. Dekontaminačná operácia vyprodukovala milióny metrov kubických rádioaktívnej pôdy uložených do vriec, ktoré teraz pokrývajú rozsiahle územia prefektúry Fukušima.

Japonská vláda sľúbila previezť zeminu do dočasného úložiska a potom, v roku 2045, na trvalé miesto. Podľa dohody s miestnymi obyvateľmi má byť stále úložisko mimo ich prefektúru, pretože miestni obyvatelia odmietali, aby sa z okolia ich bydlísk stala jadrová skládka. Vládny plán postupu s kontaminovanou pôdou sa ale rozpadá, pretože sa jej nepodarilo nájsť ani jednu lokalitu, kde by miestna správa dovolila toxický odpad uskladniť.

Práce na odstraňovaní následkov katastrofy nekončia

Kým robotníci vo vnútri miestami zničenej jadrovej elektrárne sa všemožne snažia zabrániť úniku viac ako jedného milióna ton rádioaktívnej vody, vonku pokračujú práce na odstránenie, spracovanie a uskladnenie pôdy, ktorej objem do roku 2021 dosiahne až 14 miliónov metrov kubických.

Akcia má podľa pracovníka ministerstva životného prostredia Džiróa Hiracuky trvať ešte dva roky: „Zákon nám ukladá nájsť konečné úložisko mimo Fukušimu, takže tu pôdu nemôžeme nechávať donekonečna. Je pravda, že stále musíme hľadať vhodné miesto, ale bude veľa záležať na tom, koľko budeme potrebovať priestoru a aká bude úroveň rádioaktivity zeminy.“

Plán B v nedohľadne

Odpor obyvateľstva sa zdvihol proti nápadu použiť pôdu s nižšou radiáciou – menej ako 8000 becquerelov na kilogram – do základov ciest, hrádzí a ďalších infraštruktúrnych projektov vo Fukušime.

Provizórne úložisko sa rozprestiera medzi mestami Okuma a Futaba západne od elektrárne, kde je úroveň radiácie stále príliš vysoká na to, aby sa sem ľudia mohli vrátiť. Doteraz bolo na toto miesto odvezených 2,3 milióna metrov kubických pôdy, čo je asi 15 percent z celkového objemu. Na operácii sa podieľajú tisíce robotníkov, vrátane vodičov, ktorí každý deň podniknú 1600 jázd tam a späť. Doteraz uskutočnili nákladné autá 355 000 prevozov, pričom práca stále nekončí.

„Som si vedomý, že niektorí ľudia hovoria, že by bolo lepšie nechať to tu, ale ľudia v Okume a Futabe si už užili dosť zlého a súhlasili, že tu zemina môže byť ponechaná len pod podmienkou, že bude následne odvezená preč z Fukušimy,“ povedal Hiracuka.

Napriek snahám o dekontamináciu sa len malá časť nútene evakuovaných obyvateľov mohla vrátiť domov. Minoru Ikeda, ktorý sa zúčastnil dekontaminačnej akcie, uviedol, že si robotníci prácu uľahčujú. „Boli časy, keď nám povedali, nech necháme kontaminovanú vrchnú vrstvu pôdy a proste len nech odstránime lístie, aby sme stihli všetko podľa plánu. Niekedy sme sa na seba pozreli a akoby sme si povedali, čo tu vlastne robíme,“ poznamenal Ikeda. Je skeptický voči tvrdeniu vlády, že sa podarí nájsť pre pôdu trvalé úložisko. „Ani na minútu neverím, že budú schopní odviesť všetku tú pôdu preč z Fukušimy. Vláda musí prísť s plánom B,“ zdôraznil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Japonsko #Fukušima