USA chcú čoskoro uvaliť ďalšie sankcie na inštitúcie obchodujúce s Caracasom

Osobitný vyslanec americkej vlády pre Venezuelu Elliott Abrams v utorok oznámil, že Washington čoskoro uvalí ďalšie sankcie na finančné inštitúcie, ktoré obchodujú s vládou venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AFP.

13.03.2019 06:54
USA Venezuela Senát Abrams vypočutie Foto: ,
Osobitný vyslanec USA pre Venezuelu Elliot Abrams počas vypočutia o Venezuele pred senátnym výborom pre zahraničné vzťahy v americkom Kapitole vo Washingtone 13. februára 2019.
debata (35)

Abrams povedal, že USA taktiež plánujú zrušiť víza ďalším venezuelským predstaviteľom. Tieto nové opatrenia by podľa jeho slov mali Spojené štáty oznámiť „čoskoro“, možno ešte v priebehu utorka.

Spojené štáty už pred časom uvalili sankcie na viaceré venezuelské spoločnosti aj jednotlivcov prepojených s Madurovou vládou v snahe zabrániť Caracasu získavať financie predajom ropy.

Washington v pondelok oznámil, že z veľvyslanectva v Caracase stiahne všetok svoj diplomatický personál, keďže kríza vo Venezuele sa stále zhoršuje.

USA patria k vyše 50 krajinám, ktoré uznali venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny a podporili ho v snahe dosiahnuť Madurovo odstúpenie z úradu.

Venezuelský generálny prokurátor Tarek William Saab v utorok oznámil, že nariadil vyšetrovanie Guaidóa v súvislosti s jeho údajným podielom na „sabotáži“ stojacej za rozsiahlym výpadkom elektrického prúdu, ktorý minulý štvrtok ochromil veľkú časť krajiny.

„Ide o veľkú hrozbu voči dočasnému prezidentovu Guaidóvi,“ reagoval Abrams, ktorý túto správu označil za dôvod na „reálne obavy“.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Nicolas Maduro #Elliot Abrams #kríza vo Venezuele