Najmenej 122 ľudí zomrelo pri záplavách v Mozambiku a Malawi

Najmenej 122 obetí si dosiaľ vyžiadali prudké dažde a následné záplavy, ktoré sužujú africké štáty Mozambik a Malawi. Informovali o tom v stredu agentúry AFP a Reuters. O strechu nad hlavou prišlo vyše 220 000 ľudí, uviedli miestne úrady a OSN.

13.03.2019 14:51
debata

Mozambická vláda sa navyše pripravuje na búrku Idai, ktorá má vo štvrtok alebo v piatok zasiahnuť stred východného pobrežia krajiny pri meste Beira.

Na severe a v strednej časti Mozambiku zomrelo pri záplavách najmenej 66 ľudí, informovala hovorkyňa vlády. Živelná pohroma zničila 6 000 obydlí, bez strechy nad hlavou sa ocitlo vyše 140 000 ľudí. Voda zaplavila stovky tisíc hektárov úrody.

Na juhu susedného Malawi o život doteraz prišlo najmenej 56 ľudí, oznámili dnes miestne úrady. Svoje domovy muselo od začiatku dažďov, ktoré krajinu sužujú cez týždeň, opustiť viac ako 83 000 ľudí. V postihnutých oblastiach pre nich vláda zriadila 187 táborov.

Aj Malawi sa pripravuje na búrku Idai. Tá najprv zasiahne Mozambik, následne juh Malawi a nakoniec Zimbabwe, uviedol Jola Nkhokwe zo štátneho úradu pre klimatickú zmenu a meteorológiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #záplavy #Malawi #Mozambik