Súd poslal do väzenia bývalého šéfa Trumpovej kampane Manaforta

Paula Manaforta, bývalého šéfa predvolebnej kampane súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, poslal súd v stredu do väzenia na ďalších 43 mesiacov za konšpiráciu. Informovala o tom agentúra AFP.

13.03.2019 18:01
debata (4)

Manaforta (69) ešte minulý týždeň iný súd, a to v meste Alexandria v štáte Virgínia, odsúdil na 47 mesiacov za daňové a bankové podvody súvisiace s poradenskou činnosťou, ktorú vykonával pre ukrajinských politikov. Hrozilo mu až 20 rokov za mrežami.

V stredu na súde vo Washingtone Manafort, sediac na invalidnom vozíku, žiadal súd o zhovievevosť, aby mu nevymeral ďalšie roky vo väzení, uviedla agentúra AP.

Sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová však spochybnila jeho výčitky svedomia a kritizovala ho za zločiny a roky lží.

„Je ťažké preceňovať počet klamstiev a množstvo podvodov a mimoriadne veľké množstvo peňazí s tým súvisiacich,“ uviedla Jacksonová predtým, než ho odsúdila za konšpiráciu súvisiacu s jeho zahraničnou lobistickou prácou a ovplyvňovaním svedkov.

Jacksonová zdôraznila, že tento prípad nemá nič spoločné s prezidentskými voľbami v roku 2016, ale súvisí s politickým poradenstvom a lobistickými aktivitami, ktoré vykonával pre proruských ukrajinských politikov.

Krátko po vynesení verdiktu AP informovala, že Manaforta obžalovali v New Yorku za hypotekárne podvody, konšpiráciu a iné trestné činy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Paul Manafort