V Rakúsku vyšetrujú politika Waldhäusla, ktorý nechal obmedziť pohyb azylantov

Rakúska prokuratúra sa začala zaoberať prípadom jedného z členov vlády spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, ktorý vyvolal vlani pobúrenie, keď nechal ubytovacie zariadenie pre žiadateľov o azyl oddeliť od okolia ostnatým drôtom. Politik pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Gottfried Waldhäusl je v tejto súvislosti podozrivý zo zneužitia úradnej moci "v zmysle odňatia slobody bez náležitého právneho základu", informovala v stredu agentúra APA s odvolaním sa na verejnoprávny rozhlas (ORF).

13.03.2019 18:10
debata (27)

Podľa hovorcu viedenskej vrchnej prokuratúry Michaela Klackla, ktorý túto informáciu potvrdil, bol pokyn na začatie vyšetrovania vydaný po dohode s ministerstvom spravodlivosti. Spolu s Waldhäuslom bude vyšetrovaná aj nemenovaná vedúca pracovníčka krajinskej samosprávy.

V súčasnosti už nefunkčnú ubytovňu pre mladistvých azylantov v dolnorakúskej obci Drasenhofen ležiacej pri hraniciach s Českom nechal Waldhäusl v novembri 2018 ohradiť plotom s ostnatým drôtom a strážiť bezpečnostnou službou so psom. Ubytované osoby vtedy označil za „notorických výtržníkov“. Dvaja zo žiadateľov o azyl vypovedali, že areál smeli opúšťať iba na jednu hodinu denne, a aj to len v sprievode pracovníka bezpečnostnej služby.

Po tom, ako osobitná prokuratúra pre mladistvých potvrdila podozrenie z obmedzovania slobody, nechala dolnorakúska hajtmanka Johanna Miklová-Leitnerová predmetné zariadenie uzavrieť. Združenie Asylkoordination a viedenský advokát Georg Zanger následne podali trestné oznámenie.

Podľa ORF samotný Waldhäusl opakovane odmietol prirovnávanie ubytovne v Drasenhofene k väznici, pričom argumentoval, že mladiství azylanti mohli areál v sprievode opúšťať a niektorí z nich sa už dokonca nevrátili. V stredajšom písomnom vyhadrení privítal začaté vyšetrovanie s tým, že výsledkom bude zistenie, že „všetko bolo v najlepšom poriadku“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #migranti #azylanti