USA v správe o ľudských právach kritizujú Čínu a Irán, ku KĽDR sú miernejšie

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu pri príležitosti vydania výročnej správy svojho rezortu o ľudských právach vo svete verejne odsúdil Čínu a Irán. O ďalších krajinách vrátane Severnej Kórei sa Pompeo vyjadril miernejšie chrániac "záujmy USA", informovala agentúra AFP.

13.03.2019 22:48
debata (30)

Čína, ktorá je z dlhodobého hľadiska často považovaná za hlavného strategického súpera Spojených štátov a je v obchodnej vojne s Washingtonom, je podľa Pompea v oblasti porušovania ľudských práv „samostatnou kapitolou“.

V roku 2018 Čína zintenzívnila zatýkanie príslušníkov moslimských menšín, povedal Pompeo v súvislosti so zadržiavaním príslušníkov moslimských menšín v provincii Sin-ťiang.

„Viac ako milión Ujgurov, etnických Kazachov a príslušníkov ďalších moslimských menšín je internovaných v prevýchovných táboroch, ktoré majú vymazať ich náboženskú a etnickú identitu“.

V súvislosti s Iránom Pompeo konštatoval, že minulý rok „režim zabil vyše 20 ľudí a zatkol tisícky ďalších bez náležitého procesu len za to, že protestovali za svoje práva“.

Výročná správa ministerstva zahraničných vecí, ktorá bod po bode vecne hodnotí situáciu v jednotlivých krajinách, zvyčajne neponúka porovnanie s predchádzajúcimi rokmi. V súvislosti s Iránom sa v nej však píše, že situácia v oblasti ľudských práv ostala zlá a v niekoľkých kľúčových oblastiach sa dokonca zhoršila.

„Neslýchané“ porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei v minuloročnej správe bolo nahradené o niečo neutrálnejším hodnotením, keďže prezident Trump sa snaží dosiahnuť dohodu o denuklearizácii KĽDR, pripomína AFP.

Správa tentoraz konštatuje „nezákonné a svojvoľné zabíjanie“ zo strany štátnych orgánov, „vynútené zmiznutia“ a „mučenie úradmi“.

Správa spomína aj vraždu novinára Džamála Chášukdžího, ktorá negatívne ovplyvnila vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Spojenými štátmi. Korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorého americký Senát označuje za spoluvinníka, nie je menovite uvedený.

Vo Venezuele, ktorej prezidenta Nicolása Madura americká administratíva neuznáva za legitímnu hlavu štátu, správa upozorňuje na nezákonné zabíjanie civilistov príslušníkmi bezpečnostných síl, mučenie, kruté a život ohrozujúce podmienky vo väzniciach, obmedzenia slobody prejavu a médií, fingované voľby, všadeprítomnú korupciu a beztrestnosť, ako aj obchodovanie s ľuďmi a detskú prácu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Irán #ľudské práva