Senát USA schválil ukončenie americkej podpory vo vojne v Jemene

Senát Spojených štátov v stredu odsúhlasil ukončenie americkej podpory saudskoarabskej koalícii v jej vojnovom ťažení v Jemene. Kongres tak podľa agentúry Reuters urobil krok k bezprecedentnému pokarhaniu zahraničnej politiky Donalda Trumpa. Americkí zákonodarcovia prezidenta kritizujú, že nedostatočne odsúdil Rijád za vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

14.03.2019 07:20
Jemen Foto: ,
Príslušník jemenských ozbrojených síl, patrolujúci v uliciach jemenského prístavného mesta Al Hudajda
debata (28)

Kongres už skôr pripísal zodpovednosť za Chášukdžího vraždu, ktorá sa stala na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, saúdskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. Rijád zapojenie princa do vraždy odmietol. Trump trvá na tom, že aj keby sa toto podozrenie potvrdilo, zostane Saudská Arábia neochvejným americkým partnerom.

Senát, ktorý je pod kontrolou republikánov, v stredu rezolúciu schválil pomerom 54 hlasov proti 46. Návrh, na ktorého vzniku sa podieľal aj nezávislý senátor Bernie Sanders uchádzajúci sa o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany, podporilo aj niekoľko republikánov. Vďaka tomu rezolúcia prešla.

Návrh teraz posúdi Snemovňa reprezentantov, kde majú väčšinu demokrati, takže sa očakáva jeho hladké schválenie. Trump už pohrozil vetom a uviedol, že text návrhu vychádza z chybných predpokladov. Varoval, že keby takéto opatrenie skutočne vstúpilo do platnosti, znamenalo by to oslabenie amerického vplyvu v regióne.

Rezolúcia žiada ukončiť všetku americkú vojenskú aktivitu v konflikte, ktorá nebude mať súhlas Kongresu, a to vrátane americkej pomoci v určovaní cieľov pre letecké údery. Senát podobnú rezolúciu prijal už vlani v decembri, ale snemovňa, v tom čase pod kontrolou republikánov, ju odmietla.

Saudská Arábia stojí na čele koalície, ktorá od roku 2015 pomáha jemenským vládnym vojskám v boji proti šíitskym povstalcom podporovaných Iránom. Konflikt si od svojho začiatku vyžiadal tisíce ľudských životov a milióny ľudí uvrhol do humanitárnej krízy.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jemen #Saudská Arábia #humanitárna kríza #jemenský konflikt