Vietnamku obžalovanú z vraždy Kim Čong-nama z väzby neprepustili

Vietnamku obžalovanú z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una na slobodu neprepustia. Rozhodol o tom vo štvrtok súd v Malajzii - iba dva dni po tom, ako prepustil ďalšiu obvinenú v tomto prípade, píše agentúra AFP.

14.03.2019 10:04
severná kórea malajzia, kim čong nam, Doan Thi... Foto: ,
Vietnamku Doan Thi Huong spoločne s 26-ročnou Indonézankou Siti Aisyahovou obžalovali z toho, že Severokórejčanovi potreli tvár nervovoparalytickou látkou 13.2.2017.
debata (1)

Žalobcovia dôvod, prečo žiadosť o prepustenie 30-ročnej Doan Thi Huong zamietli, neuviedli. Podľa agentúry AP teraz ostáva jedinou podozrivou v tomto prípade vo väzbe. Vietnamkin obhajca povedal, že ho rozhodnutie súdu rozladilo a postup generálneho prokurátora a žalobcov považuje za nespravodlivý.

Vietnamku Doan Thi Huong spoločne s 26-ročnou Indonézankou Siti Aisyahovou obžalovali z toho, že Severokórejčanovi potreli tvár nervovoparalytickou látkou VX. Incident sa odohral 13. februára 2017 na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.

Indonézanku v pondelok nečakane prepustil malajzijský súd na slobodu po tom, ako žalobu voči nej nečakane stiahli. Obe ženy obvinenie odmietali. Tvrdili, že boli presvedčené, že ide o žart pre skrytú kameru. Podľa ich výpovedí boli podvedené severokórejskými tajnými agentmi. Južná Kórea krátko po útoku obvinila Severnú Kóreu, že atentát nariadila, čo však Pchjongjang poprel.

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu i samotného Kim Čong-una.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-nam