Predseda europarlamentu Tajani sa ospravedlnil za svoje pozitívne výroky o Mussolinim

Taliansky konzervatívny politik a predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vydal vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnil za svoje predošlé výroky o tom, že niekdajší taliansky fašistický diktátor Benito Mussolini počas svojho režimu "urobil aj niekoľko pozitívnych vecí". Informovala o tom agentúra DPA.

14.03.2019 15:32 , aktualizované: 16:44
Antonio Tajani Foto: ,
Antonio Tajani
debata (30)

„Ako zarytý antifašista sa ospravedlňujem všetkým, ktorých sa mohlo dotknúť to, čo som povedal,“ uviedol Tajani a dodal, že v žiadnom prípade nemal v úmysle ospravedlniť alebo bagatelizovať nedemokratický a totalitárny režim. „Stále zdôrazňujem, že Mussolini a fašizmus boli bez rozdielu najtemnejšou kapitolou v histórii minulého storočia. Európa bola vybudovaná na porážke fašizmu a je najsilnejšou obrannou stenou voči akejkoľvek forme totalitarizmu,“ povedal Tajani.

V rozhovore pre miestnu stanicu Radio24 Tajani povedal: „Predtým, než (Mussolini) zvyšku sveta vyhlásil vojnu a nasledoval Hitlera; predtým, než zaviedol rasové zákony; pred tragickou aférou (Giacoma) Matteottiho – pred týmto všetkým urobil zopár pozitívnych vecí na vybudovanie infraštruktúry v našej krajine.“ Predseda europarlamentu zdôraznil, že on sám nie je fašista, ani ním nikdy nebol. „Ak však máme byť úprimní, postavil cesty, mosty, športové zariadenia, získal veľkú časť pozemkov v krajine (z močarísk). Ak si utvárate úsudok o dejinách, musíte byť objektívni,“ dodal.

Tajaniho výroky odsúdil šéf politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D) v EP Udo Bullmann a na svojom účte na Twitteri ich označil za „neuveriteľné“.

Antonio Tajani je zástupca Berlusconiho v jeho strane Forza Italia (Taliansko, vpred!). Agentúra DPA pripomína, že expremiér Berlusconi vyvolal rozruch, keď počas slávnosti venovanej Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu v roku 2013 povedal, že okrem prijatých antisemitských rasových zákonov bol Mussolini vodcom, „ktorý v mnohých ďalších aspektoch robil dobre“.

Vodca talianskeho fašizmu Benito Mussolini vládol v krajine v rokoch 1922–43 a ako spojenec Adolfa Hitlera ju priviedol do druhej svetovej vojny. Matteotti bol opozičný poslanec a antifašista, ktorého v roku 1924 zavraždili fašistickí zločinci.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Antonio Tajani #Benito Mussolini