Celebrity podplácali, aby dostali svoje deti na vysoké školy

Približne 40 bohatých a slávnych Američanov sa znížilo k poskytovaniu úplatkov s cieľom zabezpečiť svojim potomkom štúdium na prestížnych univerzitách. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na súdne spisy. Korupciu zneužili tak, aby sa ich deti dostali na svetoznáme vysoké školy, ako sú Yale, Stanford alebo Georgetown.

14.03.2019 18:07
Herečka Felicity Huffman a jej manžel William... Foto: ,
Herečka Felicity Huffman, ktorá podľa informácií tiež zaplatila za štúdium svojich detí
debata (26)

Sieť podvodov riadil 36-ročný Mark Riddell. Je obvinený z toho, že získal testy na prijímačky, respektíve sa mu darilo meniť odpovede uchádzačov o štúdium. Spolupáchateľom bol 56-ročný William Singer. „Od roku 2011 do februára tohto roku upravovali odpovede na prijímačkách za 10-tisíc dolárov za jeden test,“ uviedla BBC jeden z príkladov, ako postupovali pri nezákonnom obohacovaní.

Ich kriminálne služby využili aj hollywoodske celebrity. Do škandálu sú zapletené napríklad dve herečky: Felicity Huffmanová, ktorá je známa zo seriálu Zúfalé manželky a Lori Loughlinová, ktorá si získala popularitu v sitcome Plný dom.

Výška požadovaných úplatkov sa zjavne odvíjala od renomé univerzity, kam rodičia chceli dostať svoje deti. BBC tvrdí, že Louglinová zaplatila až 500-tisíc dolárov, aby jej dve dcéry mohli študovať na prestížnej univerzite. Huffmanová zrejme na úvod dala 15-tisíc dolárov na fingované charitatívne účely, aby mohla vstúpiť do systému podvádzania.

„Títo rodičia sú katalógom bohatstva a výsad,“ podotkol právnik Andrew Lelling o pozadí škandálu. Rodičia z oblasti šoubiznisu a z bohatých podnikateľských kruhov dovedna za niekoľko rokov minuli na úplatky možno až 25 miliónov dolárov.

BBC uviedla ako príklad falšovania to, keď šéfka jednej firmy v Beverly Hills chcela mať syna na uznávanej univerzite. V teste pohorel, preto elektronicky poslala Riddellovi na jeho žiadosť rýchlo vzor synovho rukopisu. Riddell tak mohol napodobniť jeho písmo. Zamestnancovi univerzity, ktorý dohliadal na testy, dal 5-tisíc dolárov za to, že mu dal jeden čistý test, ktorý potom vyplnil.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #vysoké školy #celebrity #Yale