Na Novom Zélande vraždila nenávisť

Nenávisť a zvrátenosť. Novým Zélandom otriasol brutálny útok krajne pravicového teroristu na moslimskú komunitu. Jeho obeťami vo dvoch mešitách v meste Christchurch počas piatkových modlitieb sa stalo 49 ľudí, vrátane detí, ďalších vyše 40 bolo zranených. Svoje ohavné konanie, akoby išlo o videohru, vysielal cez sociálnu sieť Facebook. Sociálne siete video neskôr stiahli a zrušili jeho účet.

15.03.2019 06:15 , aktualizované: 19:52
Nový Zéland, mešity, streľba Foto: ,
Zdravotníci odvážajú zraneného z mešity 15. marca 2019 v novozélandskom meste Christchurch.
debata

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardenová označila piatok za jeden z najtemnejších v histórii krajiny. „Mnoho z tých, ktorých zasiahla streľba, si vybrali Nový Zéland ako svoj nový domov a je to ich domov. Sú jednými z nás. Človek, ktorý na nás spáchal toto násilie, medzi nás nepatrí,“ vyhlásila premiérka.

Polícia v súvislosti s útokom zatkla troch ľudí, vrátane jedného muža, ktorý je obvinený z vraždy. V sobotu má predstúpiť pred súd. Polícia ho neidentifikovala. Podľa médií však ide o 28-ročného Austrálčana, užívateľa facebookového profilu s menom Brenton Tarrant. Ten krátko pred útokom zverejnil vyhlásenie, ktoré obsahuje nenávistné odkazy migrantom, výzvy na zabíjanie moslimov a fašistické prejavy.

Austrálsky premiér Scott Morrison tiež potvrdil, že jedným zo zatknutých je občan Austrálie. „Nie sme len spojenci, nie sme len partneri, sme rodina. (…) Trúchlime, sme v šoku, sme zdesení, sme pobúrení,“ povedal austrálsky premiér. Útok odsúdili krajiny Európskej únie aj americký prezident Donald Trump. Ten ho na twitteri označil za „hrozný masaker“ a „brutálny čin nenávisti“. Útočník pritom vo svojom vyhlásení oceňoval Trumpa ako „symbol obnovenej bielej identity“. Biely dom to nekomentoval.

Nie je jasné, či bol iba jeden útočník

Brutálny útok sa začal krátko po poludní miestneho času, v čase piatkových modlitieb. Terčom sa stali veriaci v mešite Al Noor a v mešite Linwood, ktorá je asi o štyri kilometre ďalej. Zatiaľ nie je jasné, či v oboch mešitách útočil len Tarrant.

Ten si pred svojou vražednou výpravou púšťal v aute obľúbenú hudbu extrémistov. Zaparkoval neďaleko mešity, vytiahol dve zbrane a potom v mešite spustil streľbu. Do auta sa vrátil vymeniť zbrane, aby pokračoval v šialenom vraždení. „Len som sa modlil k bohu a dúfal v boha, prosím, nech sa to zastaví,“ povedal pre miestnu televíziu Mahmud Nazír, ktorému sa podarilo skryť.

Na videosnímke údajného strelca na Novom... Foto: TASR/AP
Nový Zéland, mešity, streľba Na videosnímke údajného strelca na Novom Zélande sú zbrane v jeho aute.

Len Peneh, ktorý žije vedľa mešity, naraz začul zvnútra budovy desiatky výstrelov a videl ľudí, ako v panike bežia von. Keď neskôr Peneh vošiel do mešity, našiel obraz skazy. „Všade som videl mŕtvych,“ povedal. „Nechápem, ako niekto mohol niečo také urobiť. Žijem v susedstve už päť rokov a ľudia, ktorí chodia do mešity, sú priateľskí. Nechápem to,“ povedal.

Carl Pomere v čase streľby prechádzal práve okolo mešity v aute. „Videl som ľudí, ktorí utekali, aby si zachránili život. Počul som rýchlu streľbu. Ľudia bežali rovno oproti mne a videl som, ako niektorých zasiahli zozadu strely,“ opísal situáciu. Zastavil a s kolegami pomáhal zraneným, medzi nimi aj istému mužovi a jeho malej dcére. „Obaja boli postrelení, neviem, či prežili. Ľudia nám zomierali pred očami. Môj kolega držal jedného muža, hovoril mu, že to bude v poriadku, ale zomrel mu v náručí,“ dodal.

Rahimi Ahma pochádza z Malajzie a ako každý piatok šiel do mešity Al Noor so svojím 11-ročným synom. Chlapec sa hral vonku, keď vypukla streľba. Jeden z mužov ho schytil a utekal s ním do bezpečia. Osud chlapcovho otca podľa denníka New Zealand Herald nebol ani po niekoľkých hodinách známy. K mešite sa krátko pred spustením streľby blížil aj autobus s členmi bangladéšskeho národného kriketového tímu. „Unikli len tesne,“ povedal tréner tímu Mario Villavarayen. Hráči sú v šoku, ich zápas s domácim súperom bol zrušený.

Príslušníci novozélandskej špeciálnej jednotky... Foto: Reuters, STRINGER/Martin Hunter
Christchurch Príslušníci novozélandskej špeciálnej jednotky (AOS) zasahujúci po útoku na mešity v meste Christchurch

Mešity zostali zatvorené

Po útoku z bezpečnostných dôvodov novozélandská vláda vyzvala, aby mešity zostali v piatok zatvorené. Prísnejšie bezpečnostné opatrenia v okolí mešít zaviedli aj v Británii a vo Francúzsku.

Útok na Novom Zélande ostro odsúdili aj politickí a náboženskí predstavitelia krajín na Blízkom východe a v Ázii. Viacerí sú presvedčení, že za terorom je rastúca islamofóbia. „Vinu na stúpajúcom počte teroristických útokov nesie terajšia islamofóbia. Po útokoch z 11. septembra 2001 bolo totiž za akýkoľvek ďalší teroristický čin vždy hromadne odsúdených 1,3 miliardy moslimov,“ napísal na sociálnych sieťach pakistanský premiér Imran Chán.

Prestížna sunnitská univerzita Al-Azhar so sídlom v Káhire varovala, že útoky sú dôsledkom šírenia nenávistných prejavov, xenofóbie a islamofóbie. „Treba sa ešte intenzívnejšie usilovať o lepšie spolužitie medzi príslušníkmi rôznych kultúr a náboženstiev,“ uviedla univerzita.

William Allhorn z Centra pre analýzu radikálnej pravice poukazuje na podobnosť tohto teroru s útokom Andersa Breivika v Nórsku pred ôsmimi rokmi. Tarrant aj Breivik považujú svoje konanie za modernú križiacku výpravu. „Ale je jeden kľúčový rozdiel v tom, koho si vybrali za terč. V roku 2011 to boli mladí labouristi a teraz je to samotná moslimská diaspóra. To ukazuje jasnú protimoslimskú a islamofóbnu motiváciu,“ upozornil pre Pravdu Allhorn. Tú živia aj rôzne konšpiračné teórie a útok ukazuje vývoj v pravicovom terorizme zameranom výslovne na moslimskú komunitu.

VIDEO: Pre teroristov je to vojna, hovorí poľský expert GLOBSEC-u

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #streľba #migranti #mešity #útok na mešity na Novom Zélande