Nemecké úrady vyšetrujú vyše 100 výhražných emailov od pravicových extrémistov

Nemecké úrady vyšetrujú vyše 100 výhražných emailov doručených politikom, novinárom či rôznym štátnym inštitúciám, ktoré zrejme zaslali zatiaľ neznámi pravicoví extrémisti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na správy nemeckých médií.

15.03.2019 07:17
Polícia, Nemecko, kukláči Foto: ,
Ilustračná foto
debata (12)

Séria vyhrážok bola zaznamenaná v priebehu posledných mesiacov. V niektorých prípadoch sa ich pôvodcovia vyhrážali adresátom odpálením výbušnín alebo smrťou, v iných sa chválili tým, že majú k dispozícií strelné a biologické zbrane.

V časti emailov boli ako odosielatelia uvedení „Národno-socialistická ofenzíva“ a „Wehrmacht“, čo sú názvy odkazujúce na obdobie nacizmu. Iné boli podpísané skratkou „NSU 2.0“, čo odkazuje na neonacistickú teroristickú bunku, ktorá v rokoch 2000–2007 zavraždila v Nemecku desať ľudí.

Terčom hrozieb sa stala napríklad ľavicová poslankyňa Martina Rennerová, ktorej sa extrémisti vyhrážali zasielaním listových bômb a popravami ľudí na uliciach. Výhražný email podľa správ médií dostala aj populárna nemecká speváčka Helene Fischerová, ktorá vlani odsúdila rasisticky motivované násilnosti v saskom Chemnitzi.

Podobné emaily dostali aj súdy, orgány prokuratúry, daňové úrady, právnické komory a vydavateľstvá vo viacerých nemeckých mestách, ale napríklad aj Ústredná rada židov v Nemecku či letisko v Hamburgu.

Jazyk hrozieb rozosielaných z rôznych mailových adries po celej krajine je podľa polície podobný. Zatiaľ nie je známe, kto za nimi stojí, či ide o jednotlivca alebo skupinu.

Podľa stanice Deutsche Welle k rozosielaniu výhražných emailov dochádza od konca roka 2018. Berlínska prokuratúra v tejto súvislosti vyšetruje 78 prípadov, pri ktorých existuje podozrenie na vydieranie, podnecovanie násilia a narušenie verejného poriadku.

Bombové hrozby si vynútili evakuáciu budov a ulíc, nikde sa však doposiaľ žiadne výbušniny nenašli. Najnovšie v pondelok evakuovali hlavnú železničnú stanicu v Lübecku a daňový úrad v Gelsenkirchene.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pravicoví extrémisti #výhražné emaily