Izrael bombardoval pásmo Gazy v odvete za rakety vypálené na Tel Aviv

Izrael dnes nad ránom bombardoval sídla radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy v reakcii na vystrelenie dvoch rakiet smerom na Tel Aviv. Pri odvete za prvý útok na izraelské prímorské mesto po piatich rokoch bolo zasiahnutých 100 pozícií Hamasu. Je medzi nimi aj miesto, kde radikáli zostavujú rakety, alebo komplex, odkiaľ riadi svoje aktivity na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedla armáda vo vyhlásení. Zatiaľ nie sú evidované žiadne správy o zraneniach.

15.03.2019 08:16
Israel Gaza Foto: ,
Fotografia zachytávajúca explóziu spôsobenú náletom izraelských vzdušných síl na pozície v pásme Gazy, 15. marca 2019.
debata (7)

Hamas i ďalšia menšia palestínska skupina zodpovednosť za útok na Izrael odmietli. Panujú obavy, že by akcie oboch strán mohli viesť k novému kolu násilností v nepokojnom regióne. Podľa izraelskej armády predchádzalo útoku na Gazu vypálenie dvoch rakiet, z ktorých jedna skončila v mori a druhá bola zostrelená. V Tel Avive sa podľa denníka The Jerusalem Post kvôli blížiacim sa strelám prvýkrát od roku 2014 rozozvučali varovné sirény, mesto však zasiahnuté nebolo.

Premiér Benjamin Netanjahu zvolal krízové zasadnutie bezpečnostných činiteľov a krátko nato vzlietli izraelské vojenské lietadlá a zasiahli „teroristické ciele“ v strednej a južnej Gaze. Podľa miestnych médií sa cieľom stalo niekoľko vopred evakuovaných budov a námorné základne Hamasu.

Organizácia ovládajúca Gazu vo vyhlásení uviedla, že útok na Tel Aviv nebol jej dielom. Hovorca izraelskej armády síce pripustil, že autori útoku nie sú známi, Hamas je však podľa neho zodpovedný za to, čo sa v Pásme Gazy deje.

The Jerusalem Post napísal, že za vypálením rakiet je zrejme hnutie Islamský džihád, ten však zodpovednosť takisto odmietol.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #tel aviv