Osobnosti svetovej politiky odsúdili útok na Novom Zélande

Útoky ozbrojencov vo dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, ktoré si v piatok vyžiadali najmenej 49 mŕtvych, odsúdilo viacero osobností svetovej politiky. Britská premiérka Theresa Mayová tragické udalosti nazvala "hrozným teroristickým útokom" a "odporným aktom násilia". Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval novozélandskej premiérke Jacinde Ardernovej. Prezident SR Andrej Kiska zaslal sústrastný telegram generálnej guvernérke Nového Zélandu Dame Patricii Lee Reddy.

15.03.2019 11:35 , aktualizované: 15:15
Nový Zéland mešity streľba útok polícia Foto: ,
Policajti blokujú cestu neďaleko miesta streľby v mešite v štvrti Linwood v novozélandskom meste Christchurch.
debata (50)

„V mene Spojeného kráľovstva vyjadrujem po strašnom teroristickom útoku v Christchurchi najhlbšiu sústrasť ľudu Nového Zélandu,“ napísala Theresa Mayová na Twitteri. „V myšlienkach som so všetkými, ktorých sa tento odporný násilný čin týka,“ dodala podľa agentúry DPA britská premiérka.

„Naša medzinárodná sieť protiteroristických činiteľov je pripravená podporiť našich náprotivkov na Novom Zélande pri ich reakcii (na atentát) a pri vyšetrovaní tohto hrozného útoku,“ uviedol vo vyhlásení šéf britských protiteroristických operácií Neil Basu. Dodal, že v blízkosti mešít v Británii budú zosilnené policajné hliadky.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok takisto kondoloval premiérke Ardernovej, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ. „Bol to brutálny a cynický útok na civilistov, ktorí sa stretli na modlitbách. Očakávam, že všetci páchatelia tohto zločinu dostanú trest, aký si zaslúžia,“ uviedol líder Ruskej federácie. Podľa neho ruský ľud zdieľa zármutok s tými, ktorí prišli pri útoku o svojich blízkych. Putin zároveň zaželal zraneným skoré uzdravenie.

Medzi prvými, ktorý útok odsúdil, bol austrálsky premiér Scott Morrison, ktorý potvrdil, že jedným zo strelcov je občan Austrálie. „Stojíme tu a absolútne odsudzujeme útok, ktorý dnes vykonal extrémistický, pravicový, násilný terorista. Vzal životy…vzali životy v brutálnom, vražednom útoku, ktorý si vyžiadal tak veľa Novozélanďanov,“ vyjadril sa politik, ktorý okrem iného povedal, že ho útok „šokoval, zdesil a pobúril“.

Pridal sa aj Donald Trump

K dlhému zoznamu sústrastných prianí sa so svojím tweetom pridal aj americký prezident Donald Trump. „Moja najvrúcnejšia sústrasť a najlepšie priania smerujú k ľuďom z Nového Zélandu po hroznej masakre v mešitách. 49 nevinných ľudí tak nezmyselne zomrelo, s toľkými vážne zranenými. USA stoja pri Novom Zélande vo všetkom, čo môžeme urobiť. Boh žehnaj všetkým!“ napísal prezident USA na Twitteri.

Krátko pred Trumpom vyjadrila v mene USA solidaritu Novému Zélandu aj hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Macron: Francúzsko je proti všetkým formám extrémizmu

Sústrasť obetiam a ich rodinám vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Francúzsko je proti všetkým formám extrémizmu a spolu so svojimi partnermi koná proti terorizmu vo svete,“ uviedol na Twitteri. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v piatok prostredníctvom tweetu oznámil, že nariadil regionálny prefektom, aby z preventívnych dôvodov k miestam bohoslužieb vyslali hliadky a posilnili nad nimi dozor. Útoky odsúdil aj rektor Veľkej mešity v Paríži.

„Cez noc sme dostali z Nového Zélandu hrozné správy. Brutálny útok v Christchurchi nikdy nezmenší toleranciu a slušnosť, ktorou je Nový Zéland známy,“ napísal na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk s tým, že sa novozélandská premiérka Jacinda Ardernová „môže spoľahnúť na našu solidaritu“.

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú útoky „najnovším príkladom narastajúceho rasizmu a islamofóbie“. „V mene mojej krajiny vyjadrujem sústrasť islamskému svetu a ľuďom Nového Zélandu, ktorí sa stali terčom tohto trestuhodného činu,“ napísal na Twitteri a zároveň poprial rýchle uzdravenie zraneným.

Hlboko zarmútený zostal aj pápež František

Pápež František odsúdil „nezmyselné násilné činy“ v mešitách na Novom Zélande a modlí sa za moslimskú komunitu a všetkých Novozélanďanov, píše agentúra AFP. František vo svojom sústrastnom telegrame ponúkol svoju solidaritu a modlitby pre zranených a tých, ktorí smútia za stratenými blízkymi. Dodal, že obzvlášť ťažká situácia to bola pre bezpečnostných pracovníkov a záchranárov.

Pápež povedal, že bol „hlboko zarmútený, keď sa dozvedel o zraneniach a stratách na životoch spôsobených nezmyselnými násilnými činmi v dvoch mešitách v Christchurche, a ubezpečil všetkých Novozélanďanov, najmä moslimskú komunitu, o svojej najsrdečnejšej solidarite“.

Merkelová: Proti takýmto činom stojíme bok po boku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila žiaľ v súvislosti s obyvateľmi Nového Zélandu, ktorých „napadli a zavraždili z rasovej nenávisti“.

„Proti takýmto činom terorizmu stojíme bok po boku,“ povedala Merkelová, ktorej slová citoval na Twitteri hovorca Steffen Seibert. Obete podľa nej neurobili nič, iba sa „pokojne modlili vo svojej mešite“.

Na Twitteri vyslovil sústrasť pozostalým po obetiach útokov aj nemecký minister zahraničia Heiko Maas. „Tento hrozný teroristický útok v Christchurchi sa zameral na pokojne sa modliacich moslimov – ak ľudí vraždia čisto pre ich náboženstvo, tak je to útok na nás všetkých. Stojíme na strane obetí. Zostaň silný Nový Zéland,“ uviedol.

Kráľovná Alžbeta II. ocenila záchranárov a dobrovoľníkov

Buckinghamský palác zverejnil podľa stanice BBC reakciu britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú útok v mešitách „hlboko zarmútil“: „Desivé udalosti v Christchurchi ma hlboko zarmútili. Princ Philip a ja vyjadrujeme sústrasť rodinám a priateľom tých, ktorí prišli o život.“

Britská kráľovná taktiež ocenila prácu „záchranných služieb a dobrovoľníkov, ktorí poskytujú podporu tým, ktorí boli zranení“. „V tomto tragickom čase sú moje myšlienky a modlitby so všetkými Novozélanďanmi,“ dodala Alžbeta II.

Nórska premiérka: Čin obnovil bolestivú spomienku na masaker Breivika

Nórska premiérka Erna Solbergová po útoku v Christchurchi vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby bojovalo proti všetkým formám extrémizmu. Tento čin podľa nej obnovil „bolestivú spomienku“ na masaker v Nórsku, pri ktorom pravicový extrémista Anders Breivik v roku 2011 zastrelil 77 prevažne mladých ľudí.

„Pripomína to bolestné spomienky na našu vlastnú skúsenosť s 22. júlom, najťažším momentom v povojnovom období v Nórsku,“ povedala Solbergová pre nórsku televíziu TV2. Toto je podľa nej dôkazom, že „extrémizmus sa stále rozvíja na mnohých miestach,“ povedala.

„Je to tiež varovný signál, že boj proti extrémizmu vo všetkých jeho formách musí byť pre všetkých na poprednom mieste,“ dodala Solbergová.

Kiska zaslal guvernérke Nového Zélandu sústrastný telegram

Prezident SR Andrej Kiska zaslal v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom sústrastný telegram generálnej guvernérke Nového Zélandu Dame Patricii Lee Reddy. Informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

„S hlbokým zármutkom som prijal správu o ohavnom a nezmyselnom teroristickom útoku v meste Christchurch, ktorý si vyžiadal desiatky životov obyvateľov Vašej krajiny,“ napísal Kiska. Vo svojom mene, ako aj v mene obyvateľov Slovenska, vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí, ako aj všetkým Novozélanďanom. Zraneným po útoku poprial skoré uzdravenie.

Zdôraznil, že v civilizovanom svete nemá miesto žiadna nenávisť, náboženská neznášanlivosť, chorý nacionalizmus a extrémizmus akéhokoľvek druhu. „Dnešná tragická udalosť ukazuje, ako veľmi dôležité je, aby sme sa všetci dôrazne postavili každému takémuto prejavu v našich spoločnostiach a tvrdo ich trestali,“ skonštatoval Kiska. Poznamenal, že Slovensko dôrazne odsudzuje tento „obzvlášť zákerný a zbabelý čin“.

Pellegrini: Takéto ohavné činy iba prehlbujú nenávisť vo svete

Terorizmus a vraždenie ľudí v priamom prenose treba odsúdiť v akomkoľvek prípade ako ohavný a nepochopiteľný čin. Vo svojej reakcii na útok to uviedol na Facebooku slovenský premiér Peter Pellegrini. „Je mi veľmi ľúto obetí takýchto skutkov, popierajúcich základné atribúty ľudskosti. Takéto ohavné činy iba prehlbujú nenávisť vo svete, pričom tento svet oveľa viac potrebuje porozumenie a normálnu ľudskosť,“ dodal premiér.

„Som šokovaný a zdesený z teroristických útokov na nevinných ľudí v meste Christchurch. V myšlienkach sme s rodinami obetí. Zraneným želáme rýchle uzdravenie a ľuďom na Novom Zélande veľa síl v týchto ťažkých chvíľach,“ napísal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na Twitteri.

Zhrozenie nad útokmi a úprimnú sústrasť pozostalým a všetkým Novozélanďanom vyjadril v tweete aj český premiér Andrej Babiš. „Rázne odsudzujem akékoľvek činy nenávisti a extrémizmu,“ napísal.

Útoky v mešitách pripísal narastajúcej islamofóbii aj pakistanský premiér Imran Chán, ktorý na Twitteri napísal, že „terorizmus nemá náboženstvo“.

„Empaticky odsudzujeme násilie a nedostatok súdnosti fanatikov a extrémistov, ktorí chcú rozbiť naše spoločnosti,“ napísal o útokoch španielsky predseda vlády Pedro Sánchez.

Švédska ministerka zahraničia Margot Wallströmová sa na Twitteri vyjadrila, že ju „šokoval útok v Christchurchi“ a že odsudzuje „terorizmus vo všetkých jeho formách“.

Dánsky šéf diplomacie Anders Samuelsen zase skonštatoval, že „extrémizmus znova ukázal svoju škaredú tvár“.

Španielsky premiér Pedro Sánchez tvítoval, že ho tieto „strašné útoky“, pri ktorých zomreli desiatky veriacich počas piatkových modlitieb, šokovali. Sánchez tvítom vyjadril sústrasť obetiam, ich rodinám a novozélandskej vlá­de.

Úprimnú sústrasť na Twitteri vyslovil aj minister pre zahraničné záležitosti Spojených arabských emirátov (SAE) Anvar Gargaš. „Naša spoločná práca proti násiliu a nenávisti musí pokračovať s obnovenou energiou. Naše myšlienky a modlitby sú s rodinami obetí,“ vyjadril sa diplomat.

Z regiónu Perzského zálivu okrem SAE vyjadrili sústrasť Novému Zélandu aj Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar a Saudská Arábia. Útok tiež odsúdila napríklad Malajzia a solidaritu vyjadrili aj Taiwan a Japonsko.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nový Zéland #Vladimir Putin #Peter Pellegrini #Theresa Mayová #útok na mešity na Novom Zélande