Trump odmietol, že by belošský nacionalizmus bola rastúca hrozba

Americký prezident Donald Trump znovu odmietol, že by belošský nacionalizmus predstavoval pre svet rastúcu hrozbu. Šéf Bieleho domu tak odpovedal na otázku, ktorý mu jeden z novinárov položil v súvislosti s piatkovým útokom na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorom zahynulo 49 ľudí. Ku streľbe v mešitách sa prihlásil austrálsky pravicový radikál Brenton Tarrant, ktorý uviedol, že ho k činu viedli protiimigračné motívy.

16.03.2019 09:38
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump
debata (4)

Austrálčan tiež Trumpa spomenul vo svojom manifeste, ktorý zverejnil pred útokom. Amerického prezidenta v dokumente označil za „symbol znovuobjavenej belošskej identity“.

Jeden z reportérov sa v piatok Trumpa opýtal, či vníma celosvetové zvýšenie hrozby belošského nacionalizmu. „V podstate nie. Domnievam sa, že sa jedná o malú skupinu ľudí, ktorí majú veľmi, veľmi vážne problémy. Myslím si, že (útok) na Novom Zélande je práve taký prípad,“ povedal šéf Bieleho domu.

Americký prezident čelil už v minulosti silnému tlaku, aby aktivity radikálnych skupín odsúdil. Stalo sa tak napríklad po násilnostiach vyvolaných akciami belošských rasistov v americkom Charlottesville v roku 2017. Aj vtedy sa Trump vyjadril k násilnostiam iba všeobecne a dával najavo opatrný prístup k belošským radikálom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #útok na mešity na Novom Zélande #belošský nacionalizmus