Tropický cyklón Idai si v Mozambiku vyžiadal najmenej 19 životov

Tropický cyklón Idai, ktorý vo štvrtok zasiahol mozambické pobrežie a úplne odrezal mesto Beira od zvyšku krajiny, si vyžiadal smrť najmenej 19 ľudí a zranenia siedmich desiatok ďalších. Informoval o tom dnes server belgickej televízie RTBF. Celý piatok bola v Mozambiku zastavená vnútroštátna letecká doprava. V oblasti intenzívne prší od začiatku mesiaca a pri záplavách zomrelo v Mozambiku a na juhu Malawi vyše 120 ľudí.

16.03.2019 11:14
hurikan irma, irma Foto: ,
Ilustračná foto
debata

Cyklón, ktorý sprevádzal vietor s rýchlosťou až 230 kilometrov za hodinu, dorazil k štvrtému najväčšiemu mozambickému mestu vo štvrtok večer. Pol milióna obyvateľov mesta Beira odrezal od zvyšku krajiny – vypadli dodávky elektrickej energie a telefónne spojenie. Vážne zničené je aj miestne letisko, ktoré bude znovu otvorené najskôr v nedeľu ráno. V tamojšej nemocnici, druhej najväčšej v krajine, nemohli lekári operovať.

Búrka „spôsobila mnoho škôd, rad domov prišiel o strechy“, povedal guvernér oblasti Alberto Mondlane rozhlasovej stanici Radio Moçambique. Na miestnom letisku zničila búrka osvetlenie dráh, navigačné zariadenia či antény na riadiacej veži. Dráhy sú navyše zanesené sutinami a poškodené boli aj lietadlá, povedal agentúre AFP zdroj z úradu, ktorý rieši následky katastrof.

AFP pripomína, že silné dažde na rozhraní Mozambiku a Zimbabwe potrvajú až do budúceho týždňa. To potvrdzuje aj predpoveď počasia BBC, podľa ktorej sa dajú v regióne očakávať ďalšie vážne záplavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #tropická búrka #cyklón #Mozambik