Moskva odpovie na nové sankcie EÚ

Rusko nenechá bez odpovede rozšírenie zoznamu ľudí zasiahnutých protiruskými sankciami, ktoré zaviedla Európska únia v súvislosti s novembrovým incidentom v Kerčskom prielive. Podľa tlačových agentúr to dnes oznámilo ruské ministerstvo zahraničia. Rada EÚ v piatok oznámila, že únia rozšírila na ďalších osem osôb opatrenia, ktoré už skôr kvôli uvedenému incidentu zaviedla voči ľuďom, ktorí porušujú územnú celistvosť Ukrajiny. Podobný krok urobili v zhode s EÚ aj Spojené štáty.

16.03.2019 13:48
Lavrov Foto: ,
Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov
debata (244)

Minulý rok v novembri Rusko v strategickej Kerčskej úžine, spájajúcej Čierne a Azovské more, zadržalo niekoľko ukrajinských lodí aj s 24 námorníkmi, ktorí sú v Rusku stále vo väzbe a hrozí im až šesťročné väzenie. Kyjev udalosť označil za ruskú agresiu, Moskva hovorí o provokácii druhej strany. Na medzinárodné výzvy na prepustenie námorníkov Rusko nereagovalo.

Reštriktívne opatrenia EÚ, ktoré sa teraz vzťahujú na 170 ľudí a 44 právnických subjektov, boli v piatok predĺžené o ďalší pol rok, teda do 15. septembra 2019. Okrem zákazu ciest a zmrazenia aktív znamenajú i nemožnosť uchádzať sa o finančné pôžičky od subjektov z Európskej únie. Ruské ministerstvo zahraničia v dnešnej reakcii označilo zaradenie ďalších ruských občanov do „nelegitímnych sankčných zoznamov“ za „ohromujúce pokrytectvo a cynizmus“.

„V zásade ide o pracovníkov pohraničnej služby Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Ruskej federácie, ktorí statočne plnia svoje povinnosti pri ochrane štátnej hranice našej krajiny,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Ich vina podľa Moskvy spočíva v tom, že „rozhodným konaním zastavili hrubú provokáciu zorganizovanú kyjevskými úradmi 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive“.

244 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #Ukrajina #Kerčský prieliv #Ruská federácia