Tisíce Chorvátov v uliciach Záhrebu protestovali proti domácemu násiliu

Tisíce Chorvátov vyšli v sobotu do ulíc hlavného mesta Záhreb, aby požadovali prísnejšie opatrenia proti domácemu násiliu a ďalšie vzdelávanie pre zamestnancov štátnych inštitúcií, ktoré by im mohlo pomôcť riešiť tento problém. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.03.2019 18:15
Chorvátsko (domáce násilie Foto: ,
Protest organizovali aktivisti z hnutia #Spasime (Zachráň ma), ktoré v priebehu dvoch týždňov podporilo na sociálnych sieťach viac ako 49 000 ľudí.
debata (1)

Protestné zhromaždenie vyvolal nedávny prípad domáceho násilia na chorvátskom ostrove Pag ležiacom v Jadranskom mori, kde otec vyhodil z okna horného poschodia svoje štyri deti. Deti vo veku tri, päť, sedem a osem rokov utrpeli vážne zranenia.

Protest organizovali aktivisti z hnutia #Spasime (Zachráň ma), ktoré v priebehu dvoch týždňov podporilo na sociálnych sieťach viac ako 49 000 ľudí. „Žiadame, aby prípad domáceho násilia bol v krajine považovaný za trestný čin, nie za priestupok,“ uviedol na margo požiadaviek jeden z aktivistov.

Účastníci protestu tiež požadujú lepšie vzdelávanie na školách a viac školení pre zamestnancov štátnych inštitúcií v boji proti domácemu násiliu. „Je zrejmé, že príslušné inštitúcie zlyhávajú,“ povedala jedna z hlavných organizátorov protestu Jelena Otasevičová Babičová, pričom poukázala na „šokujúce“ štatistiky v krajine.

Podľa štatistík v rokoch 2012–2017 zomrelo v Chorvátsku na následky domáceho násilia spáchanom zo strany partnerov, bývalých partnerov či iných blízkych osôb 90 žien. Iba v roku 2017 zaznamenala polícia 11 506 prípadov domáceho násilia. Sobotného protestu sa zúčastnil aj chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, ktorý uviedol, že je pripravený túto otázku riešiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Chorvátsko #domáce násilie #záhreb