Odstúpenie alžírskeho prezidenta Butefliku žiada aj hlavná islamská strana

Popredný alžírsky islamský politik Abderrazak Makri v súvislosti s týždne trvajúcimi masovými protivládnymi protestmi vyzval tamojšieho dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku a ďalšiu vládnucu elitu, aby odstúpili. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

17.03.2019 15:22
Alžírsko protest Foto: ,
Protesty proti súčasnému alžírskemu prezidentovi Buteflikovi vyhnali do ulíc tisíce ľudí.
debata (1)

„Skupina (vládnuca) odmietla do dnešného dňa a tohto momentu odpovedať Alžírčanom. Musí počúvať hlas ulice a implementovať čo chce,“ vyhlásil v sobotu večer prostredníctvom online zverejneného vyhlásenia Makri, ktorý je šéfom najväčšej islamskej strany v Alžírsku Hnutie za mierovú spoločnosť.

Makri v súvislosti s protipreziden­tskými demonštráciami vyzval na ich mierový priebeh. „Musíme zabezpečiť, aby (protestné) hnutie neskĺzlo do násilia. Je to zodpovednosťou ľudí, ako aj bezpečnostných a vojenských orgánov,“ dodal.

V dôsledku hromadných protestov, ktoré sa začali vo februári, Buteflika v pondelok vyhlásil, že v nadchádzajúcich prezidentských voľbách už nebude kandidovať. Avšak zo svojej funkcie neodstúpil a tvrdí, že v nej zotrvá až do prijatia novej ústavy.

V úrade chce zotrvať do najbližších prezidentských volieb – tie boli vypísané na apríl, ale Buteflika ich odložil na neurčito. Aj v piatok sa v uliciach zhromaždili tisícky Alžírčanov a žiadali radikálnu zmenu systému.

Prezident Buteflika, ktorý je v úrade od roku 1999, má vážne zdravotné problémy a na verejnosti takmer nevystupuje. Mnohí Alžírčania ho vnímajú len ako bábku v rukách armády, rodinných klanov a vplyvnej podnikateľskej e­lity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #protivládne protesty #Abdal Azíz Buteflika #Abderrazak Makri