Líderku írskej strany Sinn Féin skritizovali za protianglický transparent

Predsedníčka írskej republikánskej strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová zožala kritiku po tom, ako boli zverejnené zábery, na ktorých pózuje s transparentom hlásajúcim "Anglicko preč z Írska". McDonaldovú takto odfotografovali počas sobotňajšieho sprievodu v rámci Dňa svätého Patrika v New Yorku.

17.03.2019 17:39
Deň sv. Patrika Foto: ,
Na snímke členovia spoločnosti Brehon Law Society nesú transparent s nápisom "Anglicko preč z Írska", počas osláv Dňa sv. Patrika v americkom meste New York, 16. marec 2019
debata (2)

Írsky vicepremiér (Tánaiste) Simon Coveney označil inkriminovaný transparent za „urážajúci, rozdeľujúci a trápny“, informoval v nedeľu spravodajský portál stanice BBC. Strana Sinn Féin však vo vyhlásení uviedla, že kritika je „falošným hnevom“ a „zbieraním politických bodov“.

Fotografia sa objavila na oficiálnom twitterovom účte strany Sinn Féin spolu s komentárom „netreba žiadne vysvetlenie“. Líderka Aliančnej strany Severného Írska (APNI) Naomi Longová pre BBC Radio Ulster uviedla, že politici „sa môžu dostať do eufórie, keď trávia čas v írsko-americkej lobby nevnímajúcej jemné rozdiely, ktorých sme si doma vedomí“.

„Domnievam sa, že protianglický sentiment – anglofóbia – je jedným z posledných prípustných druhov xenofóbie, ktoré akceptujeme, a to nie je dobré,“ dodala.

Líder Ulsterskej unionistickej strany (UUP) Robin Swann vyzval na vysvetlenie prípadu a vyhlásil, že daný transparent je „veľmi urážajúci a zlý na mnohých úrovniach“. „Je smutné, že zatiaľ čo iní oslavujú svätého Patrika úctivým a nekonfrontačným spôsobom, Sinn Féin sa vracia k zaužívanému modelu,“ vyhlásil.

Hovorca Sinn Féin reagoval: „Najrozdeľujúcejšou a najurážajúcejšou skutočnosťou na tomto ostrove je už takmer 100 rokov trvajúce rozštiepenie Írska. Nemalo by byť prekvapujúce, že Sinn Féin chce nové, zjednotené Írsko na základe opatrení vyplývajúcich z Veľkopiatkovej dohody.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Veľká Británia #Sinn Féin #Mary Lou McDonaldová