Prímerie na východe Ukrajiny sa nedodržiava, zahynul ukrajinský vojak

Ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády na východe Ukrajiny si za uplynulých 24 hodín vyžiadalo život jedného ukrajinského vojaka a zranenia jeho dvoch kolegov. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform.

18.03.2019 13:04
ukrajina Foto: ,
Ľudia prechádzajú cez kontaktnú líniu medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojskami.
debata (11)

Podľa nej za posledných 24 hodín proruské sily v Donbase najmenej desaťkrát porušili dohodu o tzv. jarnom prímerí, pričom v siedmich prípadoch použili zbrane, ktoré sú podľa minskej mierovej zmluvy zakázané.

Ukrajinské ministerstvo obrany na svojej facebookovej stránke spresnilo, že proruské sily použili voči ukrajinskej armáde okrem mínometov aj granátomety, veľkokalibrové guľomety a protitankové raketové komplexy.

Jarné prímerie začalo platiť v piatok 8. marca od polnoci miestneho času (7. marca 23.00 h SEČ). Má trvať neobmedzene dlho. Bolo výsledkom rokovaní kontaktnej skupiny pre urovnanie situácie v Donbase. Sprostredkovať prímerie pomohli aj zástupcovia Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Od vyhlásenia prímeria sa však obe strany už viackrát navzájom obvinili z porušovania dohodnutých podmienok zastavenia paľby.


VIDEO: Exkluzívne zábery z Ukrajiny. Zdevastovaný most je vstupom do zóny bojov.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine