Cyklón Idai si v Mozambiku mohol vyžiadať až 1000 obetí na životoch

Až 1000 obetí na životoch si mohol vyžiadať v Mozambiku cyklón Idai, ktorý túto východoafrickú krajinu zasiahol v piatok. Pre rozhlasovú stanicu Mocambique to v pondelok vyhlásil mozambický prezident Filipe Nyusi. Informovala o tom agentúra DPA.

18.03.2019 22:22
Mozambik cyklón obete nárast Foto: ,
Na snímke ľudia si prezerajú materiálne škody po vyčíňaní tropického cyklónu Idai v meste Beira v Mozambiku 15. marca 2019.
debata (1)

Nyusi po návšteve cyklónom postihnutých oblastí uviedol, že hoci bolo zatiaľ potvrdených 84 mŕtvych, na základe informácií od záchranárov a škôd, ktoré uvidel zo vzduchu, sa obáva, že obetí môže byť až 1000.

Humanitárne organizácie medzitým upozornili, že celkový rozsah škôd spôsobených cyklónom a následnými záplavami nie je zatiaľ možné odhadnúť.

Mozambický prezident v rozhovore pre rozhlas okrem iného opísal, ako videl v riekach Pungwe a Buzi plávať veľké množstvo tiel.

Búrka štvrtého z piatich stupňov, s rýchlosťou vetra až 160 kilometrov za hodinu, zasiahla Mozambik ešte v piatok a následne sa už oslabená presunula aj na územie susedného štátu Malawi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Mozambik #Filipe Nyusi #cyklón Idai